ua en ru

Закон про електронний адмініструванні ПДВ набув чинності

Закон про електронний адмініструванні ПДВ набув чинності Фото: електронне адміністрування ПДВ

Закон був опублікований у парламентській газеті "Голос України"

Закон України №643-VIII "ПРО внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість" сьогодні, 29 липня, вступає в силу. Документ був опублікований сьогодні в газеті "Голос України" №135 (6139).

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування, крім абзацу двадцять сьомого - одинадцятого підпункту 3 пункту 11 розділу i (щодо застосування штрафних санкцій за завищення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних), які набирають чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем набрання чинності цього закону.

Даний закон передбачає удосконалення системи адміністрування податку на додану вартість.

Зокрема, скорочено перелік реквізитів податкової накладної, які втратили актуальність у зв'язку з впровадженням системи електронного адміністрування ПДВ; надається можливість складання раз на місяць (останній день місяця) зведених податкових накладних у разі здійснення поставки товарів (послуг), поставка яких має безперервний або ритмічний характер (як платникам, так і неплатникам ПДВ).

Крім цього, запроваджується надання платнику податків на його запит інформації про рух коштів на його рахунках у системі електронного адміністрування податку на додану вартість шляхом надсилання електронного повідомлення.

Встановлено, що на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ не поширюється дія Закону України "Про виконавче провадження", зокрема на кошти, що перебувають на таких рахунках, не може бути накладено арешт, звернено стягнення.

Вимоги, сформовані у відповідності з Законом "Про виконавче провадження" до набрання чинності цим Законом у відношенні засобів, що перебувають на рахунках у системі електронного адміністрування ПДВ, вважаються анульованими.

При цьому передбачається зняття протягом 5 робочих днів з дня набрання чинності Закону, що надійшов на підпис, органом, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, арешту з грошових коштів, що знаходяться на рахунках у системі електронного адміністрування ПДВ, які були сформовані вимоги згідно з законом "Про виконавче провадження".

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада України з другої спроби підтримала в першому читанні і в цілому законопроект № 2173а "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість". За відповідне рішення проголосували 233 нардепа при 226 мінімально необхідних.

Вчора, 28 липня, Президент України Петро Порошенко підписав цей закон.