ua en ru

Порошенко підписав закон про електронне адміністрування ПДВ

Порошенко підписав закон про електронне адміністрування ПДВ Фото: Петро Порошенко

Закон набирає чинності з дня його опублікування

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Порошенка.

"Закон №643-VIII, який Верховна Рада ухвалила 16 липня за ініціативи Кабінету міністрів України, зокрема, спрямований на вдосконалення функціонування системи електронного адміністрування податку на додану вартість, яка з 1 лютого поточного року працювала у тестовому режимі, а з 1 липня переведена в звичайний режим роботи", - йдеться у сполучення.

Так, скорочено перелік реквізитів податкової накладної, які втратили актуальність у зв'язку з впровадженням системи електронного адміністрування ПДВ; надається можливість складання раз на місяць (останній день місяця) зведених податкових накладних у разі здійснення поставки товарів (послуг), поставка яких має безперервний або ритмічний характер (як платникам, так і неплатникам ПДВ).

Крім цього, запроваджується надання платнику податків на його запит інформації про рух коштів на його рахунках у системі електронного адміністрування податку на додану вартість шляхом надсилання електронного повідомлення.

Встановлено, що на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ не поширюється дія Закону України "Про виконавче провадження", зокрема на кошти, що перебувають на таких рахунках, не може бути накладено арешт, звернено стягнення.

Вимоги, сформовані у відповідності з Законом "Про виконавче провадження" до набрання чинності цим Законом у відношенні засобів, що перебувають на рахунках у системі електронного адміністрування ПДВ, вважаються анульованими.

При цьому передбачається зняття протягом 5 робочих днів з дня набрання чинності Закону, що надійшов на підпис, органом, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, арешту з грошових коштів, що знаходяться на рахунках у системі електронного адміністрування ПДВ, які були сформовані вимоги згідно з законом "Про виконавче провадження".

Як наголошується, що закон набуває чинності з дня його опублікування, крім абзацу двадцять сьомого - одинадцятого підпункту 3 пункту 11 розділу i (щодо застосування штрафних санкцій за завищення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних), які набирають чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем набрання чинності цього закону.

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада України з другої спроби підтримала в першому читанні і в цілому законопроект № 2173а "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість". За відповідне рішення проголосували 233 нардепа при 226 мінімально необхідних.