ua en ru

Закон про добровільну сертифікацію харчових продуктів набув чинності

Закон про добровільну сертифікацію харчових продуктів набув чинності Фото: харчова продукція

Прийнятий закон спростить доступ вітчизняної продукції на ринки СНД і світу

Закон "Про внесення змін до Декрету Кабінету міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" набув чинності. Текст документу був опублікований у виданні" Урядовий кур'єр ". Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Наголошується, що з метою зняття технічних бар'єрів у торгівлі з країнами СНД внесено зміни до статті 1 та 13 Декрету Кабміну "Про стандартизацію і сертифікацію", якими передбачається проведення добровільної сертифікації харчових продуктів і продовольчої сировини органами з сертифікації в державній системі сертифікації.

Підкреслюється, що це положення не суперечить європейській практиці, оскільки в країнах ЄС існують органи з добровільної сертифікації харчових продуктів, які не відносяться до ветеринарної або санітарної службам.

Так, прийняття закону дозволить спростити доступ вітчизняної продукції на ринки СНД та світу; реалізувати право виробника і споживача на отримання достовірної інформації про харчовий продукт; підвищити конкурентоспроможність української продукції.

Відповідно до закону, внесення змін до Декрету Кабміну "Про стандартизацію і сертифікацію" не передбачає використання коштів з державного бюджету України і не встановлює обов'язковість процедури сертифікації для виробників.

Нагадаємо, в грудні 2015 року Верховна Рада України передбачила проведення добровільної сертифікації харчових продуктів. Відповідний проект закону №3168 "Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" у першому читанні за основу та в цілому підтримали 238 нардепів.