ua en ru

В Закарпатській області споживання газу залишається на рівні минулого року

В Закарпатській області споживання газу залишається на рівні минулого року Фото: газ (kmu.gov.ua)

З 2012 року споживання газу клієнтами ПАТ "Закарпатгаз" постійно знижувалося

За підсумками 2017 року ПАТ "Закарпатгаз" протранспортувало споживачам області 462 млн куб. м газу. Обсяги розподілу природного газу залишились на тому ж рівні. Населення та бюджетні установи і організації скорочують споживання. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Найбільше скоротилось споживання природного газу серед найчисленнішої категорії споживачів компанії – побутових споживачів. В 2017 році вони зменшили споживання на 2,3 млн куб. м.

На другому місці за темпами скорочення споживання – бюджетні установи та організації. Вони спожили на 0,1 млн куб. м. природного газу менше, ніж в 2016 році.

"На Закарпатті впродовж попередніх п’яти років спостерігалась тенденція до зменшення обсягів споживання газу окремими категоріями споживачів. Лише за підсумками минулого року компанія недоотримала майже 21 млн гривень планових тарифних надходжень, які прив’язані до обсягів протранспортованого природного газу", – коментує фінансовий директор ПАТ "Закарпатгаз" Наталія Дорохіна.

Незначне збільшення споживання газу зафіксовано серед промислових підприємств. У 2017 році вони отримали на 11% газу більше в порівнянні з 2016 роком. В натуральному вираженні обсяги споживання за цією категорією споживачів зросли на 2,7 млн куб. м. При цьому питома вага цієї категорії споживачів становить 5,5% від загального рівня споживання природного газу в області.

З 2012 року споживання газу клієнтами ПАТ "Закарпатгаз" постійно знижувалося. Так, в 2015 році споживання газу впало на 32,2%, в 2016 - на 29,2%. Зниження обсягів розподілу газу впродовж останніх п'яти років призводило до систематичного недоотримання тарифної виручки компанією, яка є єдиним джерелом фінансування робіт з обслуговування і модернізації газових мереж.