ua en ru

Захоплення шахти "Червоний партизан" є незаконним, - мер Свердловська

ВП «Шахта «Червоний партиза » «ДТЕК Свердловантрацит» працює в нормальному режимі, але є сили, які намагаються внести в її роботу неприємності. Про це заявив міський голова Свердловська Олександр Шмальц, коментуючи сьогоднішнє захоплення шахти Незалежною профспілкою міста Свердловська (НПмС).

«Шахта працює в звичайному режимі, видобуває вугілля, проходить підготовчі виробки. Сьогодні вранці заскочили в кабінет директора шахти 10 чоловік з Незалежної профспілки міста Свердловська (НПмС) і заблокували його. Вони висунули 9 вимог. Туди зараз поїхав директор департаменту промисловості та енергозбереження Луганської облдержадміністрації Дмитро Дрожжин та заступник генерального директора з кадрів Євген Скритнік. Всі питання тримають під контролем», - сказав Олександр Шмальц.

За його словами, ініціатор акції Костянтин Ільченко не має ніякого відношення до шахти, не є членом трудового колективу. «Є сили, які хочуть спровокувати, вивести шахту з діючих, внести якісь неприємності. Костянтин Ільченко цим нічого доброго не домагається. Якби він прийшов з конструктивними пропозиціями, то всі питання вирішувалися простіше. А коли прийшли, захопили, заскочили в кабінет, почали кричати і так далі, я вважаю, що це порушення закону, це не нормально. Це нецивілізований шлях вирішення тих чи інших питань. Ми будемо працювати тільки в правовому полі, в рамках закону, тому що іншого шляху немає», - підкреслив Олександр Шмальц.

Також голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець повідомив в поширеній сьогодні заяві, що голова профкому НПмС Костянтин Ільченко має авторитет тільки серед членів своєї нечисельної профспілки. «Ця організація місцевого рівня не інтегрована у галузеві профспілки: ні в Незалежну профспілка гірників України, ні в Профспілку працівників вугільної промисловості (ППВП), які мають відношення до укладення та контролю за виконанням галузевої угоди», - сказав Волинець.

Представник профспілок нагадав, що при виборі концесіонера для «Свердловантрациту» у 2011 р. НПГУ і ППВП голосували за пропозицію компанії ДТЕК, яка взяла зобов'язання 3 роки не скорочувати працівників. У той час як пропозиція другого учасника конкурсу передбачало звільнення відразу 20% персоналу, що становило 5 тис. чоловік.

Керівник профспілки також заявив, що не володіє інформацією про заплановані масові звільнення на шахті «Червоний партизан» або в «ДТЕК Свердловантрацит».

Михайло Волинець зазначив, що Костянтин Ільченко тісно співпрацює з Миколою Козюберда, виключеним у свій час з НПГУ за розвал профспілкового руху: «Тому членські організації НПГУ "дуже обережно" відносяться до конфлікту на шахті "Червоний партизан"».

НПГУ об'єднує 52 тис. гірників з видобутку вугілля, залізної та марганцевої руди і торфу. Входить до складу великих міжнародних профспілкових організацій.