ua en ru

Забруднення землі медвідходами із COVID-лікарень: під Києвом викрили групу злочинців

Забруднення землі медвідходами із COVID-лікарень: під Києвом викрили групу злочинців Фото: під Києвом викрили групу злочинців, які викидали медвідходи (gp.gov.ua)

Під Києвом викрито компанію, яка займалася утилізацією медичних відходів. Однак замість спалювання сміття вона викидала його на земельні ділянки.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу Офісу генпрокурора.

Відомо, що організоване угруповання діяло у 2020-2021 роках. За цей час воно отримало замовлення на утилізацію понад 6 тисяч тонн небезпечних медичних відходів. Серед них відходи з інфекційних лікарень та COVID-відділень:

  • пробірки з кров'ю,
  • пробірки з біологічними рідинами,
  • медичні рукавички,
  • шприци,
  • голки,
  • бинти,
  • люмінісцентні лампи.

Замість утилізації відходів злочинці вивозили їх до Київської, Миколаївської та Львівської областей, де просто викидали.

У квітні 2021 року у товариства анулювали ліцензію на операції з поводження з небезпечними відходами. Однак посадові особи продовжили укладати договори на утилізацію медичних відходів. Вони незаконно заробили понад півмільйона гривень.

Фото: в Україні злочинці викидали небезпечні медичні відходи (gp.gov.ua)

Директору товариства повідомили про підозру у порушенні санітарних правил та норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням, а також заволодінню майном у великих розмірах (ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 32 ч. 4 ст.191 КК України). А його спільник підозрюється у порушенні санітарних правил та норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням, скоєному у складі організованої групи (ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 325 КК України).

Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру ще трьом співробітникам товариства, а також обрання підозрюваним запобіжного заходу.