ua en ru

Завантаження українських НПЗ в 2,5 рази нижче світових показників, - учасник ринку

Українські НПЗ в 2011 р. завантажені лише на 34%, при тому, що в світі цей показник становить 81,5%. Про це заявила віце-президент з продажу, трейдингу і логістики "ТНК-BP Коммерс" Олена Алексєєва.

За її словами, низький рівень завантаження українських заводів пов'язаний з недостатньою підтримкою держави. "Роль держави в регулюванні нафтової галузі є дуже важливою. Ні для кого не секрет, що переробка в країнах Митного союзу (Росії, Білорусі та Казахстані) субсидується державою шляхом встановлення різних вивізних мит на нафту і окремі нафтопродукти. У результаті ринки цих країн повністю забезпечуються за рахунок власної переробки", - сказала Олена Алексєєва.

За її словами, в країнах ЄС уряди регулюють нафтопереробку через різні механізми, приділяючи ключову увагу до питань якості та питань однакових конкурентних умов для всіх учасників ринку, що дає можливість нафтопереробникам планувати інвестиції, розвивати всі наявні потужності.

"В Україні ж, по-перше, не створені рівні умови для всіх учасників ринку, по-друге, немає стимулів для підвищення якості нафтопродуктів через продовження термінів дії старих стандартів (Євро-2, Євро-3). Крім того, в країні відсутні ринкові механізми ціноутворення. Росія досить успішно реалізувала біржовий проект, 15-20% нафтопродуктів продається на біржі, таким чином, існують об'єктивні ринкові індикатори. В Україні об'єктивних цінових індикаторів немає", - зазначила Алексєєва.

На думку експерта, необхідні державні рішення, які допоможуть зробити українську нафтопереробку більш ефективною. "Держава має право використовувати для цього будь-який з доступних йому інструментів, зокрема, податкових", - заявила вона.