ua en ru

Заборгованість Фонду гарантування вкладів перед НБУ з початку року скоротилася на 25%

Заборгованість Фонду гарантування вкладів перед НБУ з початку року скоротилася на 25% Фото: НБУ (flickr.com/National Bank Of Ukraine)

Заборгованість Фонду гарантування вкладів перед НБУ становить 6,8 млрд гривень

Заборгованість Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) перед Національним банком у 2017 році скоротилася приблизно на 25% або на 2,3 млрд гривень, до 6,8 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Відзначено, що останнім погашення частини кредиту відбулося достроково, 5 жовтня, коштами на суму 1,3 млрд гривень.

Підвищенню ефективної роботи Національного банку з ФГВФО в напрямку погашення заборгованості сприяє активна робота Фонду щодо реалізації активів неплатоспроможних банків.

Так, з 7,4 млрд гривень надходжень від банків, які стали основним джерелом наповнення ФГВФО з початку 2017 року, 4,9 млрд гривень припадає саме на неплатоспроможні банки.

Зазначено, що це кошти, які Фонд отримав від реалізації їх активів, у якості погашення витрат на виплату відшкодування вкладникам цих банків.

Також ще 2,5 млрд гривень склали надходження у вигляді регулярних зборів від діючих банків.

Основні витрати Фонду спрямовані на виплату відшкодування вкладникам, мають тенденцію до зменшення і за 9 місяців склали 6,7 млрд гривень, що майже вдвічі менше суми виплат у минулому році.

Нагадаємо, раніше ФГВФО не зміг продати пули заставних активів Національного банку України на американських торгових майданчиках ТОВ "Дебтекс Україна" і ТОВ "Фьост Файненшиал Нетворк Юкрейн" (в рамках реалізації спільного "пілотного проекту" НБУ і ФГВФО).