ua en ru

Заборгованість банків за кредитами рефінансування зараз складають 110,9 млрд грн, - Гонтарева

Заборгованість банків України за кредитами рефінансування на даний момент складає 110,9 млрд грн. Про це сьогодні під час виступу у Верховній Раді заявила голова Національного банку Валерія Гонтарева, повідомили у прес-службі НБУ на Facebook.

"Вигадки про сотні мільярдів гривень, видані за мою каденцію, безконтрольного рефінансування виглядають не інакше, як нісенітниця. 77 млрд грн із цієї суми були видані банкам у 2008-2010 роках і досі не повернуті", - зазначила Гонтарева.

За її словами, з початку 2015 р. залишки за кредитами рефінансування збільшилися на 2 млрд грн. Відтік же депозитів становив майже 18 млрд грн. У піковий день паніки 23 лютого денний відтік депозитів з банків склав 2,2 мільярда гривень.

"Це порівнювані суми? Очевидно, що ні! За мою каденцію на посаді глави НБУ, тобто за останні 8 місяців, обсяги кредитів банківській системі, наданих НБУ, зменшилися на 1,7 млрд грн. Отже, жодногого тиску на валютний і фінансовий ринок надані банкам обсяги рефінансування не чинили", - підсумувала Гонтарева.

Нагадаємо, Нацбанк із 4 березня підвищив облікову ставку (ставку рефінансування) з 19,5% до 30%.

3 березня Раді запропонували звернутися до ГПУ з розслідування діяльності керівників НБУ.

27 лютого НБУ надав ПАТ "Приватбанк" черговий стабілізаційний кредит на 700 млн грн.

18 лютого НБУ надав банкам у загальній сумі 3 млрд 073,1 млн грн рефінансування для підтримки ліквідності.