ua en ru

Затриманий в російському аеропорту український політолог Солонтай повернувся в Україну

Український політолог Олександр Солонтай, затриманий у неділю у московському аеропорту "Домодєдово", повернувся в Україну. У розмові з радіо "Свобода" він наголосив, що його випустили з камери адміністративного затримання летовища завдяки тиску ЗМІ, українських дипломатів та російської громадськості.

Російська сторона так і не пояснила причин затримання Солонтая: на летовищі йому повідомили, що він "не має причини перебувати на території Росії". Також, російські правоохоронні органи та міграційна служба зреагували лише на тиск журналістів і громадськості, заявив політолог:

"Зранку і до обіду у неділю піднялась "шуміха": 4 радіостанції зробили ефіри, консульство України, правозахисники, наші медіа "вибухнули". Одразу тиск почався. Тож вони (росіяни) забрали мене з ізолятора і почали пропонувати розв'язати ситуацію. А чому помістили в ізолятор? У мене був зворотній квиток назад, на нічний літак, ну то вони і вирішили: нічого, посидиш!", - сказав він.

За словами Солонтая, він вилетів до України вчора, вечірнім рейсом. Нині політолог має намір подати до Російської Федерації інформаційний запит і дізнатись причину внесення у список нев'їзних: "У мене і раніше були проблеми з в'їздом до Росії, оскільки там я читаю лекції для представників громадського об'єднання "Солідарність", до якого входять відомі опозиційні політики. громадські діячі та правозахисники Росії".

У неділю, 3 червня Олександр Солонтай був затриманий у московському аеропорту "Домодєдово" без пояснення причин.