ua en ru

Затриманим у бурштиновій справі можуть знизити строки у разі "показів нагору", - Луценко

Затриманим у бурштиновій справі можуть знизити строки у разі "показів нагору", - Луценко Фото: Юрій Луценко розповів, що запропонували затриманим у "бурштиновій справі"

Генпрокурор також вважає, що видобуток бурштину місцевим населенням слід легалізувати та спрямувати кошти в казну

Якщо затримані у справі про незаконний видобуток бурштину, які не є його організаторами, дадуть свідчення проти організаторів схеми, їм можуть зменшити терміни покарання. Про це генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив в інтерв’ю ТСН.

"Стаття 255 ККУ "про створення злочинної організації" унікальна. Це єдина стаття, ухвалена в 1990-ті роки, яка дозволяє членам злочинної організації, якщо вони не є власне організаторами, давати покази нагору і за це різко зменшується термін покарання", - розповів Луценко.


Він також додав, що до всіх затриманих доведена пропозиція "покази нагору і ви зможете змінити ступінь важкості обвинувачення".

Крім того, генпрокурор розповів, що розкрита схема - це лише третина структур бурштинової мафії, оскільки не меншою структурою є ті, хто працює у Волинській, Житомирській областях і навіть ще Рівненській області.

На думку Луценка, Верховна Рада має ухвалити закон, згідно з яким весь бурштиновий бізнес стане контрольованим державою, оскільки легалізувавши те, чим займається місцеве населення, можна спрямувати гроші в державну казну.

Генпрокурор повідомив, що за попередніми оцінками, за рік бурштинові ділки заробляють стільки, скільки потребує військовий бюджет країни.

Нагадаємо, військовий прокурор Анатолій Матіос вважає, що розслідування справи "бурштинової мафії" може тривати до року.