ua en ru

Затриманих у КНДР американців перевезли з табору в готель у Пхеньяні, - Yonhap

Затриманих у КНДР американців перевезли з табору в готель у Пхеньяні, - Yonhap Фото: КНДР (flickr.com-stephan)

Вашингтон і Пхеньян ведуть переговори про повернення американців додому

Влада Північної Кореї перевела трьох ув'язнених американських громадян із трудового табору в готель на околиці Пхеньяна перед запланованою зустріччю глави КНДР Кім Чен Ина і президента США Дональда Трампа. Про це повідомляє південнокорейське агентство Yonhap.

Так, глава ініціативної групи сімей південнокорейців, викрадених КНДР, повідомив, що громадяни США Кім Хак-Сон, Тоні Кім і Кім Донг Чул були переміщені на початку квітня за вказівкою вищих інстанцій.

Відзначається, що влада Північної Кореї звинувачують ув'язнених у шпигунстві і у "ворожій діяльності" по відношенню до КНДР. Зазначено, що Вашингтон і Пхеньян ведуть переговори про повернення американців додому.

Також повідомляється, що громадянина США корейського походження Кім Донг Чула затримали в жовтні 2015 року в КНДР і засудили до 10 років каторжних робіт за шпигунство за завданням влади Південної Кореї.

Американського професора Тоні Кіма затримали в квітні 2017 року аеропорту Пхеньяну, коли він виїжджав з країни. Кім кілька тижнів читав лекції у Пхеньянському університеті науки і технології. Професора звинуватили у спробі повалити уряд КНДР.

Кім Хак Сон, який також працював у Пхеньянському університеті науки і технологій, був затриманий у травні 2017 року, його звинуватили "у ворожих діях".

Нагадаємо, в квітні 2017 року у Державному департаменті США повідомили, що їм відомо про затримання у КНДР Тоні Кіма, але відмовилися від коментарів із міркувань конфіденційності.