ua en ru

Затримання Сущенко: подробиці

Затримання Сущенко: подробиці Фото: Роман Сущенко

Суд заарештував українського журналіста на два місяці

Затримання українського журналіста Романа Сущенко відбулося в п'ятницю, 30 вересня, в Москві. Як відомо, він був випадково виявлений членами Громадської спостережної комісії Москви в СІЗО "Лефортово". Суд заарештував Сущенко на два місяці, його звинувачують у шпигунстві. РБК-Україна зібрало всі подробиці події.

Сущенко утримують в СІЗО за "шпигунство"

Члени ОНК Москви виявили українського журналіста в СІЗО "Лефортово". Затримання Сущенко сталося на основі звинувачення в шпигунстві.

"Ми абсолютно випадково зустріли в камері карантинного відділення у Лефортовській в'язниці 47-річного громадянина України Романа Сущенко. Він розповів, що він журналіст, якого звинувачують у шпигунстві. Подробиць свого затримання і звинувачень, які йому предьявили, Сущенко не зміг повідомити нам", - повідомила член ОНК Москви Зоя Свєтова.

Сущенко розповів про те, що при затриманні на нього чинили психологічний тиск. Крім того, він попросив зв'язатися з українським консулом.

ФСБ заявляє, що Сущенко є полковником української розвідки

У той же час, у ФСБ заявили про те, що затримали не журналіста, а полковника української розвідки.

"Федеральної служби безпеки в Москві при проведенні шпигунської акції затриманий кадровий співробітник головного управління розвідки Міноборони України полковник Сущенко Роман Володимирович", - повідомляє РИА Новости.

Так, у ФСБ заявляють, що Сущенко "цілеспрямовано збирав становлять державну таємницю відомості про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії Росії, витік яких за кордон могла завдати шкоди обороноздатності держави".

Суд РФ заарештував Сущенко на 2 місяці

У суботу, 1 жовтня, рішенням Лефертовского суду Москви затриманий Роман Сущенко був заарештований на два місяці. Захист планує оскаржити це рішення. Крім того, адвокатом українського журналіста буде Макр Фейгін.

"Отже, на прохання дружини і керівництва "УКРІНФОРМ" я захищаю Романа Сущенко", - повідомив Фейгін.

МЗС висловив протест

Український МЗС висловив протест у зв'язку із затриманням українського журналіста Романа Сущенко.

"Вимагаємо від Російської Федерації забезпечення дотримання прав українською, негайного допуску консульських посадових осіб України до затриманого відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов'язань, а також його невідкладного звільнення і безперешкодного повернення неушкодженим на Батьківщину", - заявили в МЗС.

Крім того, відомство звернулося в ООН, ОБСЄ, Рада Європи та інші міжнародні організації із закликом не залишатися осторонь від цього питання.

Затримання Сущенко слід кваліфікувати як викрадення

Адвокат Микола Полозов вважає, що затримання українського журналіста Романа Сущенко в Москві слід кваліфікувати як викрадення, оскільки в цьому процесі не були дотримані міжнародні норми.

"Це специфічний слідчий ізолятор. Він не перебуває в підпорядкуванні московського управління ізоляторів. Він безпосередньо підпорядковується Федеральній службі виконання покарання. Вважається, що це ізолятор органів ФСБ. Там міститися найбільш небезпечні люди. Або ті, про кого ФСБ не хоче, щоб поширювалася інформація", - додав Полозов.