ua en ru

За захоплення адмінбудівель законом передбачено від шести місяців до трьох років, - адвокат

Залежно від конкретних обставин справи, дії осіб , винних у захопленні адміністративного будинку, можуть бути кваліфіковані за ознаками вчинення злочину , передбаченого статтею 341 Кримінального кодексу України.

«За статтею 341 захоплення будівель або споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади , органів місцевого самоврядування , об'єднань громадян , з метою незаконного користування ними або перешкоджання нормальній роботі підприємств , установ , організацій карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років , або позбавленням волі на той же строк» , - говорить адвокат Анатолій Москалюк.

Нагадаємо , вчора в прямому ефірі програми «Столиця» на телеканалі «Київ» голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов закликав опозицію діяти в рамках Закону і розблокувати будівлю мерії.«Моя позиція принципова : ніяких силових варіантів вирішення конфліктів у нас в принципі не повинно бути. Хто б це не хотів спровокувати. Але для того , щоб діалог почався , ситуацію потрібно повернути в законодавче поле», - підкреслив Олександр Попов.

Він зазаначив, що захоплення будівлі , де знаходяться робочі приміщення основних підрозділів Київради та Київської міської державної адміністрації , було протизаконним. Відповідні дії окремих екстремістів засудили як українські , так і європейські лідери. З їх оцінками збігаються і рішення українських судів. Крім того , блокування проїзної частини в центрі столиці в умовах раптового погіршення погоди може викликати справжній колапс » , - зазначив голова Києва , додавши при цьому , що , на його переконання , здійснювані в рамках закону мирні акції заслуговують на повагу.

Таким чином люди висловлюють свою громадянську позицію , свою думку , свої зауваження , пропозиції та вимоги до влади. Інша справа , коли під декларування демократичних гасел вчиняються протиправні дії. Це неприпустимо . Законність повинна бути відновлена. Адміністративні будівлі повинні використовуватися за прямим призначенням. Початок і хід діалогу повинні базуватися на фундаменті , який називається законом » , - заявив Олександр Попов.