ua en ru

За рахунок застосування енергозберігаючих технологій, споживання енергії в Україні можна скоротити майже на 40%, - експерт

За рахунок застосування енергозберігаючих технологій, споживання енергії в Україні можна скоротити майже на 40%. Таку думку в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" висловив директор Інституту відновлювальної енергетики НАН України Нвер Мхитарян. За його словами, для того що б економити енергоресурси в першу чергу, потрібно розвивати культуру енергоспоживання.

Що стосується «Енергетичної стратегії України до 2030 року» то, за словами експерта, завдання, що вона ставить, дуже скромні: "за всі 25 років нетрадиційні та відновлювані джерела енергії для заміщення передбачено використати лише 19% сумарного рівня споживання первинної енергії, або приблизно 58 мільйонів тонн умовного палива. У тому числі на частку біоенергетики, вітроенергетики, геліоенергетики, малої гідроенергетики та геотермальної енергетики припадає лише 4%. Це вкрай мало!".

За словами Мхитаряна, частка енергії від нетрадиційних та поновлюваних джерел повинна через два найближчі десятиліття скласти не менше 30% загального енергоспоживання. Серед причин, чому в стратегії містяться такі скромні завдання - дорожнеча відновлюваної енергетики і неправильний підхід до вирішення проблеми, оскільки неоптимальна структура енергетичного балансу з переважанням енергоносіїв імпортного походження призводить до посилення залежності України від зовнішніх чинників.

На думку експерта, програма розвитку державної енергетики повинна бути переглянута, і паралельно повинна бути прийнята нова державна програма розвитку відновлюваної енергетики. "Заміщення до 2030 року 30% енергоносіїв з традиційних джерел енергоносіями з відновлюваних джерел, при зниженні їх вартості мінімум у два рази - можна буде детально прописати, з покроковим описом просування до неї. Виконання такої програми дасть можливість підвищити рівень енергетичної незалежності України, зменшити обсяг використання традиційних природних ресурсів, поліпшити екологічну ситуацію, удосконалити механізм державного управління і регулювання в галузі ", - зазначив Мхитарян.