ua en ru

За рахунок підвищення цін на вугілля планується залучити 1,9 млрд дол. в енергетичну галузь, - джерело

За рахунок підвищення цін на енергетичне вугілля планується залучити до 1,9 млрд дол. в галузь. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля).

"За рахунок цих коштів вдасться скоротити дотації у вугільну галузь і інвестувати частину коштів у модернізацію виробництва", - пояснило джерело. В Міненерговугілля розраховують, що завдяки такій модернізації через 2-3 роки як мінімум 30% дотаційних зараз шахт вийдуть на беззбитковість.
Відзначимо, що, як заявив у п'ятницю, 22 квітня, на засіданні, присвяченому підсумкам роботи вугільної галузі в 2010 р., міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, до початку вересня ціни на енергетичне вугілля в країні досягнуть рівня світових. "Через чотири місяці ми вийдемо на біржову ціну", - сказав міністр. Він також повідомив, що міністерство буде домагатися зниження собівартості видобутку вугілля. "Інакше після скасування дотацій буде вигідніше везти вугілля з Південної Африки", - зазначив Ю.Бойко.
За інформацією видання, в Міненерговугіллі визнають, що зростання цін на енергетичне вугілля призведе до підвищення тарифів на електроенергію теплових генерацій. "Це взаємопов'язані речі. Природно, ніхто не збирається підвищувати ціни на вугілля так, щоб збанкрутували генеруючі компанії", - заявило джерело видання. У прес-службі Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) виданню підтвердили, що розглянуть питання про підвищення цін на електроенергію в разі, якщо ціни на вугілля зростуть.