ua en ru

За право розробляти ділянки Чорноморського шельфу інвестори повинні будуть заплатити Україні мінімум по 300 млн дол. премії

За право розробляти великі ділянки Чорноморського шельфу - Скіфський і Фороський - інвестори повинні будуть заплатити Україні мінімум по 300 млн дол. у вигляді бонусів. Про це йдеться у постановах уряду №454 і №455 від 23 травня про умови конкурсів на підписання договорів про спільний розподіл продукції (УРП) з Скіфського і Фороської ділянок глибоководного Чорноморського шельфу.

Зорема, в постановах говориться, що інвестор, який підпише з Україною договір про СРП по цих ділянках, повинен буде заплатити в бюджет мінімум 2,4 млрд грн (300 млн дол.) премії за кожен договір. Кабмін називає таку премію спеціальним платежем, який повинен бути виплачений інвестором протягом 10 днів після підписання угоди про СРП. Розмір премії буде основним критерієм оцінки заявок, говориться в постановах.

Інвестор також повинен гарантувати інвестиції на першому етапі геологорозвідувальних робіт (повинен бути завершений протягом п'яти років) у розмірі не менше 1,6 млрд грн (200 млн дол.) в кожну ділянку. Обсяг інвестицій на другому етапі і сумарний обсяг інвестицій для промислової розробки визначається за умовами конкурсу. Інвестор буде мати право на компенсацію витрат у вигляді 70% продукції. При цьому частка держави повинна становити не менше 20% прибуткової продукції. Угоди по СРП можуть бути укладені на 50 років.

Нагадаємо, раніше глава Мінприроди Едуард Ставицький заявляв днями, що конкурси можуть бути оголошені вже до 5 червня, ще три місяці піде на прийом заявок і підведення підсумків.

Площа Скіфського ділянки становить 16,69 тис. кв. км. Сумарні інвестиції в його розробку раніше оцінювалися в 10-12 млрд дол., прогнозований обсяг видобутку природного газу - в 3-4 млрд кубометрів на рік. Інвестиції в розробку Фороської ділянки площею 13,61 тис. кв. км оцінювалися в 8-10 млрд дол., прогнозований щорічний обсяг видобутку - до 2-3 млрд кубометрів.