ua en ru

За рік окупації Крим перетворився на півострів страху, - омбудсмен

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що за рік після анексії Росією, Крим перетворився на півострів страху. Про це вона заявила під час 113-ї сесії Комітету з прав людини в Женеві, передає прес-служба омбудсмена.

"Зараз у Криму люди бояться висловити свою думку, відчувають страх за своє життя і майбутнє, страх сповідувати свою віру та спілкуватися рідною мовою", - сказала Лутковська.

В рамках моніторингу дотримання прав людини в Криму були зафіксовані численні факти обмежень і порушень прав представників кримськотатарського народу та української меншини. До таких порушень можна віднести викрадення і вбивства кримських татар, які російськими правоохоронцями належним чином не розслідуються; введення заборони на проведення кримськими татарами мирних зібрань і мітингів; притягнення до адміністративної відповідальності учасників маршів проти заборони на в'їзд в Крим Мустафі Джемілєву і тому подібне.

"Подібної ситуації з кримськими татарами є ситуація з порушенням прав етнічних українців на території АР Крим. Фіксуються випадки зникнень і вбивств цивільних активістів, які не розслідуються правоохоронними органами належним чином. Закриваються українські школи, також піддаються постійним утискам представники багатьох релігійних громад, в тому числі і представники Української православної церкви Київського патріархату. Продовжується тиск на ЗМІ", - повідомила омбудсмен.

Крім того, за словами Лутковської, у Криму стали поширеними заборони на проведення мирних зібрань. Однак одним з найбільш цинічних порушень прав людини в Криму, на думку Лутковської, є автоматичне отримання громадянами України російського громадянства.

Нагадаємо, Верховний представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могерини до річниці "референдуму" у Криму закликала країни ООН до посилення санкцій проти Росії.