ua en ru

Південносуданська армія збила російський вертоліт помилково, - посол країни в Росії

Посол Південного Судану в Росії Алак Шол Денг не виключає, що вертоліт Мі-8 з російськими пілотами на борту міг бути збитий армією його країни помилково. За його словами, Республіка Судан раніше використовувала повітряні судна з маркуванням місії ООН для підтримки повстанців на території Південного Судану.

"Це підтверджені факти. Виникає питання: чому в ООН не вимагали припинення використання маркування?" - сказав посол на прес-конференції в Москві.

Він не виключив, що попередні недружні дії літаків з маркуванням ООН могли призвести до обстрілу російського вертольота. "Через цю трагічну плутанину люди, які сьогодні мали бути тут, відзначати свято з друзями і рідними, зараз мертві", - сказав дипломат. При цьому Алак Шол Денг підтвердив, що вертоліт був збитий солдатами армії Південного Судану.

Посол знов висловив щирі співчуття сім'ям загиблих льотчиків і закликав учасників прес-конференції вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання.

Як відразу повідомив представник ООН Кіран Двайер, вертоліт був збитий армією Південного Судану. Військові цієї країни свою провину спочатку заперечували, покладаючи відповідальність на терористичне угрупування Яу Яу, проте потім зізналися, що збили вертоліт помилково, прийнявши його за вертоліт Судану (від якого Південний Судан відокремився літом 2011 р.).

Читайте також: У Південному Судані збитий російський вертоліт, що працював на ООН, загинули принаймні чотири людини