ua en ru

Південнокорейські і японські літаки пролетіли над спірними островами Сенкаку, не повідомивши КНР

Літаки ВПС Південної Кореї і Японії пролетіли над спірними островами Сенкаку (Дяоюйдао), які Китай нещодавно назвав своєї оборонної зоною, передає Reuters. За повідомленням прес-служби японського уряду, "мова йде про звичайному патрулюванні", яку проводили спільно ВПС Японії і Південної Кореї. Також повідомляється, що поки не було "особливої реакції" китайського уряду на цей інцидент.

З кінця 1960-х років Японія встановила над спірними островами Сенкаку в Східно-Китайському морі свою зону ППО, тому не визнає перекриває її китайську зону. Навпаки, прес-секретар Міноборони КНР заявив: "Японії слід самій скасувати свою зону ППО, яка діє вже 44 роки. Тоді і ми скасуємо свою і переглянемо нашу позицію".

Проблема спірних територій в східнокитайському морі назріває з 1992 р. - й Пекін і Токіо претендують на безлюдні острови Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао), які зараз контролюються Японією.

У 1945 р. після того, як Японія програла війну, острови Сенкаку разом з Окинавой опинилися під юрисдикцією США, але на початку 1970-х рр. були повернуті Японії. 20 років потому Китай оголосив цю територію "споконвічно китайською".

Конфлікт знову розгорівся 23 листопада 2013 р., коли Китай оголосив навколо спірних островів свою зону ППО. 26 листопада два американських літака облетіли навколо Сенкаку, посилаючись на проведення якоїсь операції, яка "виключає подання плану польоту, повідомний сеанс зв'язку та реєстрацію частот літаків ВПС США".