ua en ru

Південна Корея заявила про готовність збити ракету КНДР у разі відхилення від траєкторії

Південна Корея може збити ракету, яку КНДР планує запустити 15 квітня ц.р., якщо та відхилиться від призначеної траєкторії у бік Сеула. Про це сьогодні повідомив віце-прем'єр-спікер південнокорейського Міністерства оборони Юн Вон-сік в рамках Сеульського саміту з питань ядерної безпеки, передає Associated Press. "Ми розглядаємо це як вкрай безрозсудний і провокаційний крок", - підкреслив представник відомства. Він додав, що позиція керівництва Північної Кореї підриває мирні відносини між двома державами.

Нагадаємо, КНДР планує запустити супутник з 12 по 16 квітня 2012 р., пов'язавши цю подію до 100-річчя з дня народження засновника північнокорейського держави Кім Ір Сена. США, Японія і Південна Корея, а також генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликали КНДР відмовитися від запуску супутника. Побоювання, пов'язані з тим, що застосовувані технології можуть бути використані у військових цілях для створення бойових балістичних ракет.

У відповідь влада КНДР повідомила, що не має наміру відмовлятися від запуску штучного супутника Землі. 21 березня 2012 р. Пхеньян повідомив, що розцінять як провокацію будь-яку заяву, зроблену відносно країни в рамках саміту в Сеулі. Провокація відносно КНДР, у свою чергу, буде сприйнята Пхеньяном як "оголошення війни".

Саміт, присвячений питанням ядерної безпеки, проходить в Сеулі 26-27 березня 2012 р. Основною метою зустрічі, на якій присутні лідери 50 держав (у тому числі Президент США Барак Обама і голова КНР Ху Цзіньтао), є обговорення питання запобігання ядерного тероризму.