ua en ru

Юрист розповів, до чого може призвести видача Абдуллаєва Узбекистану

Юрист розповів, до чого може призвести видача Абдуллаєва Узбекистану Фото: Акбаралі Абдуллаєв

Юрист вважає, що Україна повинна надати Абдуллаєву притулок, якщо він попросить

Юрист фірми "Правові партнери" Андрій Доманський прокоментував можливість видачі Узбекистану племінника колишнього президента Узбекистану Акбаралі Абдуллаєва, який був затриманий українськими правоохоронними органами. Про це повідомляє "112 Україна".

Наголошується, що Абдуллаєв був затриманий, коли він приземлився в аеропорту "Київ", у зв'язку з тим, що він розшукується владою Узбекистану по базі Інтерполу.

"Зазначена причина затримання – економічні злочини. Але є й інша причина – Акбаралі Абдуллаєв був одним з можливих проєвропейськи налаштованих спадкоємців покійного президента Карімова, і його кандидатура не влаштовувала узбецьку опозицію", - вважає Доманський.

Крім того, він вказує на те, що і раніше Європейський суд з прав людини регулярно звинувачував владу Узбекистану у систематичних порушеннях прав людини. І з цієї причини суд неодноразово відмовляв Узбекистану у видачі підозрюваних.

"В Узбекистані не існує незалежної судової системи, немає і незалежної адвокатури, а Секретна служба контролює всі кримінальні процеси і систематично катує ув'язнених. Тому, видаючи Акбаралі Абдуллаєва, Україна практично піддає загрозі її життя і здоров'я, що вказує, що наша країна йде шляхом авторитарних азіатських країн", - говорить юрист.

Він упевнений, що Україна повинна поступити в даній ситуації відповідно до Європейської конвенції про захист прав людини і надати Акбаралі Абдуллаєву притулок, якщо він цього просить.