ua en ru

Юрист Порошенка отримав контроль над великим родовищем газу, - розслідування

Юрист Порошенка отримав контроль над великим родовищем газу, - розслідування Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Діючий член Вищої ради правосуддя контролює газовидобувну компанію

Юрист з команди президента України Петра Порошенка, дійсний член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький фактично контролює компанію, яка за заниженою ціною отримала право на розробку Свистунковсько-Червонолуцького родовища газу в Полтавській області. Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

Ситуація з родовищем газу

Повідомляється, що на сьогоднішній день ПАТ "Укрнафта" судиться з Держслужбою геології та надр, яка продала право на розробку цього родовища приватній компанії ТОВ "Аркона Газ-Енергія". Зазначимо, з 1990-х років дослідно-промислову розробку цього родовища проводила сама "Укрнафта" і встигла пробурити три свердловини.

У 2014 році у "Укрнафти" закінчився спецдозвіл, після чого компанія подала заявку на видобуток газу, однак двічі отримала відмову через, на думку Держслужби геології і надр, невідповідність поданих документів. У той же час у листі "Укрнафті" відмову пояснювали наявністю податкової заборгованості в розмірі майже 11,3 млрд гривень.

18 травня 2017 року спецдозвіл на розробку родовищ з подальшим видобуванням без аукціону отримало ТОВ "Аркона Газ-Енергія" всього за 3,8 млн гривень. В "Укрнафті" стверджують, що готові були заплатити за ліцензію 45 млн гривень, а в разі проведення аукціону, реальна вартість могла б нібито зрости до 110 млн гривень. Передбачається, що компанія "Аркона Газ-Енергія" занизила реальні обсяги запасів газу, щоб знизити вартість ліцензії. Зокрема, за її розрахунками, тут можна добути 320 млн кубометрів газу і 46 тис. тонн конденсату, в той час як "Укрнафта" оцінює запаси в 1,6 млрд кубометрів газу і 130 тис. тонн конденсату.

За даними Держгеонадр, компанією "Аркона Газ-Енергія" на початку 2016 року володів Ігор Мичко, який раніше працював у прокуратурі Донецької області, а на даний момент є засновником декількох будівельних компаній. Тоді статутний капітал "Аркона Газ-Енергія" становив 4 тис. гривень, проте у вересні був збільшений до 5,6 млн гривень, а 50% було передано бізнесмену Олександру Нещотному, який раніше працював в Амвросіївській РДА (Донецька область).

Причетність оточення Порошенка до газодобувної компанії

Фактично відразу після того, як компанія отримала ліцензію на Свистунковсько-Червонолуцьке родовище, 1 червня 2017 року у неї з'явилися нові співвласники - 5% відійшли юристу Олексію Гребенченку, який раніше працював у ВАТ "Укропткульттовари" (кінцевий бенефіціар Петро Порошенко), а Мичко і Нещотний поступилися ще половиною своєї частки офшорній компанії Ashburi Universal LTD

У протоколі зборів учасників та новій редакції статуту "Аркона Газ-Енерджі" офшор представляв Олексій Бондар (адвокат "Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро", де раніше працював Гребенченко). В цьому ж бюро у 2007-2009 роках працював нинішній член Вищої ради правосуддя, юрист з команди Порошенка Олексій Маловацький.

Його дружина, яка працює нотаріусом Київського нотаріального округу, у другому кварталі 2017 року перерахувала Мичку та Нещотному по 1,39 млн гривень - саме такою була вартість їх часток у статутному капіталі "Аркона Газ-Енергія", які вони продали Ashburi Universal LTD. Таким чином, виходить, що Маловацький оплатив входження офшору до складу засновників газодобувної фірми.

Крім того, у розпорядженні журналістів опинилася копія довіреності на представництво інтересів товариства, яку підписала офіційний директор "Аркона Газ-Енергія" Лілія Кобзар, яка зараз керує юридичною компанією "Юс Новітас" (власник Олексій Маловацький).

У розслідуванні стверджується, що Маловацький в ході виборів президента у 2014 році входив до команди Порошенка і був заступником керівника його юридичної служби, а також очолював юридичну службу БПП восени того ж року. Крім того, він навіть балотувався до Верховної Ради за списками БПП, однак не пройшов до парламенту. Пізніше за пропозицією БПП його призначили до Вищої ради правосуддя.

Таким чином, підтверджується інформація про те, що реальний контроль над "Аркона Газ-Енергія" здійснюють люди з оточення Порошенка.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що великі газовидобувні компанії США не зацікавлені працювати в Україні через недостатній обсяг запасів, а також ризики, пов'язані з високою рентою та конфліктом на Донбасі.