ua en ru

Великі газовидобувні компанії США не зацікавлені працювати в Україні, - Прохоренко

Великі газовидобувні компанії США не зацікавлені працювати в Україні, - Прохоренко Фото: Олег Прохоренко (РБК-Україна)

Фактором ризику для входу на український ринок великих компаній США є конфлікт на Донбасі

Великі американські газовидобувні компанії не зацікавлені працювати в Україні. Про це в коментарі РБК-Україна заявив голова правління "Укргазвидобування" Олег Прохоренко в ході прес-конференції в Києві.

"Сподіватися, що завтра вийде в Україну в сегмент видобутку газу Chevron і Exxon Mobil, не варто. Їм це не цікаво. Вони зацікавлені в обсягах видобутку в 10 млрд кубів в рік. Ми не можемо це забезпечити", - повідомив, відповідаючи на питання РБК-Україна, Прохоренко.

Він уточнив, що факторами ризику для входу на український ринок великих американських компаній є конфлікт на Донбасі, а також висока рента.

Крім того, Прохоренко уточнив, що "Укргазвидобування" веде переговори з 20 малими і середніми європейськими, американськими і канадськими компаніями, які зацікавлені вийти на український ринок.

"В цьому році Україна обере одного іноземного партнера, який вийде в сегмент видобутку", - заявив Прохоренко, але відмовився назвати подробиці.

Нагадаємо, в інтерв'ю РБК-Україна посол США в Україні Марі Йованович заявляла, що у компаній з США є великий інтерес до роботи в українському енергетичному секторі.

"...Є досить великий інтерес. Я сподіваюся, що незабаром можна буде вийти з конкретними оголошеннями", - сказала посол.

У червні 2017 року у Міненерго заявили, що дві невеликі американські компанії - Frontera Resources і Longfellow Energy збираються зайнятися видобутком вуглеводнів в Одеській і Полтавській областях. Як повідомляло РБК-Україна, серед лобістів - першої називають колишнього посла США Джона Хербста, а другу нібито просуває оточення президента Петра Порошенка. Втім, джерело РБК-Україна в Кабміні повідомляв, що уряд зацікавлений у більш серйозних гравців з західного ринку. Визначеність з цього питання з'явиться після візиту в Україну міністра енергетики США Ріка Перрі.