ua en ru

Юридичних підстав для звільнення Тимошенко поки немає, - ПР

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко не може поки що бути помилувана з ряду причин: не пройшла половина терміну ув'язнення, ні каяття, ні її прохання про помилування, не компенсований збиток за рішенням суду та ін. Про це заявив народний депутат України (Партії регіонів) Володимир Олійник, передає прес-служба ПР.

"Я б не порівнював справи Луценка і Тимошенко. Вони дуже різні і за вагою, і за обставинами, і за наслідками, і по ступеню вини та скоєного. Ми не можемо вилікувати "вибіркове правосуддя", як кажуть нам у Європі, виборчим помилуванням", - сказав Олійник.
Він підкреслив, що "українська опозиція поставила під загрозу підписання Угоди про асоціацію з ЄС, пов'язавши його із справою Тимошенко. Тим самим, вони поставили інтереси 45 млн громадян України нижче інтересів однієї людини".

На його переконання, опозиція, створивши таку залежність, тепер повинна запропонувати шлях її вирішення.

"Нехай виступають з ініціативою, пишуть законопроекти, які, на їх думку, зможуть вирішити питання Тимошенко і зняти загрози зриву Вільнюського саміту. А ми в парламенті будемо готові розглянути всі конструктивні ідеї опозиції, які будуть узгоджуватися із європейською практикою, принципом невідворотності покарання і правами людини. Це не означає, що ми проголосуємо за будь-яке запропоноване рішення, але ми готові розглядати їх ініціативи, якщо їм так вже дорога Тимошенко", - зазначив він.

Депутат додав: "Головним кроком на шляху створення справедливої та незалежної судової системи є проект внесення змін до розділу "Правосуддя" Конституції України. Цей законопроект схвалений Конституційним судом України та Венеціанської комісії ПАРЄ. Голова цієї комісії Джанні Букіккіо, до речі, висловив жаль, що українська опозиція не проголосувала за цей законопроект. Якщо ми ходимо зробити наші суди незалежними та справедливими, потрібно проводити реформи, а не гальмувати їх".

Нагадаємо, Тимошенко була заарештована 5 серпня 2011 р. під час судового процесу по "газовій справі". 11 жовтня 2011 р. Печерський районний суд Києва засудив її до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Екс-прем'єр відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.
9 травня 2012 року Ю.Тимошенко перевели з колонії в Центральну клінічну лікарню №5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін).

Екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський та екс-президент Європейського парламенту Пет Кокс стали спостерігачами від Європейського парламенту по судовим процесам над Тимошенко і розпочали роботу 11 червня 2012 року. Відповідні домовленості були досягнуті між прем'єр-міністром України Миколою Азаровим і президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

4 жовтня 2013 року стало відомо, що Кваснєвський і Кокс передали екс-прем'єру Юлії Тимошенко пропозицію про лікування в Німеччині і екс-прем'єр його прийняла. Крім того, вони подали Президенту України прохання про помилування Тимошенко.
Як відомо, звільнення або оправлення на лікування за кордон Тимошенко є однією з умов підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Питання підписання Угоди буде розглядатися на саміті Східного партнерства, який відбудеться у листопаді у Вільнюсі.