ua en ru

Юрген Штарк: Європейські банки перестали довіряти один одному в очікуванні другої хвилі кризи

Зниження активності на ринку міжбанківського кредитування в Європі свідчить про зростання взаємної недовіри фінансових інститутів. "В певних регіонах зони євро банки воліють депонувати вільну ліквідність в ЄЦБ замість того, щоб давати гроші в борг один одному. Це дуже серйозний сигнал", - заявив Handelsblatt головний економіст ЄЦБ Юрген Штарк.

Все це викликає в пам'яті вересень 2008 р., коли після падіння Lehman Brothers міжбанківський ринок завмер. Краху світової фінансової системи вдалося уникнути лише завдяки мільярдним вливанням з держскарбниці. Зараз банки знову зіткнулися з великими проблемами, адже під борговими пресом знаходяться не тільки периферійні країни зони євро, але такі держави, як Італія і Франція. Основна частина їх боргів розміщена у вигляді держоблігацій саме в банках, і якщо їх вартість впаде, то втрати ці ляжуть на баланси відповідних інститутів.

У підсумку банківські акції стрімко падають в ціні. Європейський індекс Stoxx Europe-600-Banks впав за місяць майже на 30%. "Зараз всі намагаються уникати тих банків, які тримають особливо багато держоблігацій Португалії, Ірландії, Італії, Греції і Іспанії", - відзначає головний економіст Deutsche Bank Томас Майер.

Значно небезпечніше для банківської системи, ніж курсові втрати, загроза появи дефіциту ліквідності. Банки, які краще за інших знають реальний стан справ у власній галузі, перестають довіряти один одному. Сигналом тривоги тут є індекс Euribor-Overnight, який відображає різницю в процентній ставці між одноденним і тримісячним кредитом. З початку липня цей індикатор зріс утричі і досяг показника 0,7. Подібний рівень був навесні 2009 р., коли тільки що пройшов шок від банкрутства Lehman. На піку кризи індекс дорівнював 2,0.

Свідченням того, наскільки скептично ставляться інвестори до фінансової галузі, є те, що ринкова вартість компанії Apple (340 млрд дол.) дорівнює зараз сумарної вартості 32 найбільших європейських банків. Наскільки велике взаємна недовіра банків, демонструє той факт, що надлишки своєї ліквідності вони воліють депонувати на ніч в ЄЦБ, ніж надавати під відсотки іншому банку. Так, за словами Штарка, тільки за період з четверга на п'ятницю минулого тижня банки розмістили в ньому 90,5 млрд євро. Ця ситуація поки ще не порівнянна з осінню 2008 р., коли на зберіганні в ЄЦБ часом знаходилося 200 млрд євро, однак для галузі це тривожний сигнал.