ua en ru

У ЮНЕСКО констатували погіршення ситуації в окупованому Криму

У ЮНЕСКО констатували погіршення ситуації в окупованому Криму Фото: Одрі Азулє (гендиректор_ЮНЕСКО_Одрі_Азулє_flickr)

Україна не може отримати доступ до пам'яток архітектури в Криму

У ЮНЕСКО констатували, що ситуація у Криму від початку його окупації Росією погіршується. Про це йдеться у доповіді Генерального директора ЮНЕСКО Одрі Азулє, оприлюдненій на офіційному сайті Організації.

За даними МЗС України, цей документ готується двічі на рік на виконання рішення Виконавчої ради ЮНЕСКО "Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)".

Доповідь ґрунтується на інформації Секретаріату ЮНЕСКО, матеріалах інституційних партнерів Організації, зокрема Управління Верховного комісара ООН з прав людини, ОБСЄ, Ради Європи, ІКОМОС, Amnesty International, а також даних української сторони.

У оприлюдненому документі наводяться факти брутальних порушень з боку окупаційної влади прав українців та кримських татар у сфері освіти, використання рідної мови та забезпечення свободи ЗМІ.

Також у документі констатується відсутність можливості для України доступу до своїх об’єктів культурної спадщини, історичних та архітектурних пам’яток, музеїв, біосферних резерватів, наукових центрів тощо. Фіксуються факти незаконних археологічних розкопок, вивезення культурних цінностей з території Криму.

"Особливе занепокоєння викликає стан збереження Ханського палацу в Бахчисараї, внесеного до Попереднього списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Внаслідок т.зв. "реставраційних робіт", що здійснюються окупаційною владою на його території, існує реальна загроза втрати історичної та культурної автентичності цього об’єкта", - зазначає МЗС.

Одрі Азулє наголошує на необхідності налагодження ефективного механізму моніторингу ситуації в окупованому Криму. Тривають консультації між Україною та Секретаріатом ЮНЕСКО щодо формату запровадження прямого моніторингу у сфері компетенції Організації.

Нагадаємо, як з'ясувала Кримська правозахисна група, від початку російської окупації півострова "суди" Криму відкрили 35 справ щодо притягнення до відповідальності українських громадян за відмову служити в армії РФ.