ua en ru

У ПАР знайшли один з найбільших алмазів в історії

У ПАР знайшли один з найбільших алмазів в історії Фото: у ПАР знайдено 5 за величиною алмаз (фото Bloomberg)

Камінь важить 910 карат

Один з найбільших алмазів в історії, вагою 910 карат, був виявлений у гірському королівстві Лесото на півдні Африки. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Як повідомляється, алмаз розміром з два м'ячі для гольфу був знайдений на шахті Letseng компанії Gem Diamonds Ltd. Коштовність стала п'ятим за величиною каменем з коли-небудь знайдених. Йому присвоєно тип кольору D тип діаманта IIa, що означає, що він має дуже мало атомів азоту або вони взагалі відсутні, і є одним з найбільш дорогих каменів.

Шахта Letseng відома розміром і якістю алмазів, які вона виробляє, і має найвищу середню продажну ціну у світі. Gem продав 357-каратний камінь за 19,3 млн доларів в 2015 році, а в 2006 році знайшов 603-каратний "Лесото Обіцянку".

"Цей винятковий високоякісний алмаз є найбільшим, який був здобутий на сьогоднішній день, і підкреслює неперевершену якість шахти Letseng", - сказав у своїй заяві головний виконавчий директор Кліффорд Элфик.

Компанія поки не визначилася з тим буде вона продавати алмаз і яка буде його вартість. Його значення буде визначатися розміром і якістю відполірованих каменів, які можна вирізати з нього.

У минулому році Lucara Diamond Corp. продала діамант у 1,109 карати за 53 млн доларів, але отримала рекордні 63 мільйони доларів за менший камінь діаметром 813 карат, який був виявлений в той же час в 2015 році.

"Ціноутворення алмазів надзвичайно мінливе і обумовлене безліччю чинників", - сказав Бен Девіс, аналітик Liberum Capital Markets. Але якщо припустити, що в алмазі немає великих включень, ми спочатку оцінюємо продаж в 40 млн".

Vинулого тижня Gem повідомила, що виявила 117-каратні і 110-каратні камені. Це стане ще одним стимулом для компанії, яка впала до рекордно низького рівня в минулому році після того, як ціни на її камені впали, і вона була змушена закрити нову шахту в Ботсвані. Дохід Gem зріс на 18%, найбільший внутрішньоденною дохід з 2010 року, і торгувався по 93 пенси до 9:06 ранку в Лондоні.

Три великих відкриття підвищать довіру інвесторів до того, що компанія подолає брак великих каменів і зможе відновити найбільші алмази, не порушуючи їх. У 2017 році компанія знайшла щонайменше сім каменів більше 100 каратів.

Найбільший виявлений алмаз - це 3 106-каратний "Куллінан", знайдений недалеко від Преторії, в Південній Африці, в 1905 році. Він був розрізаний на "Велику Зірку Африки" і "Малу Зірку Африки", які встановлені у коштовностях Її Величності Королеви Британії. 1 109-карата "Лукара Ледеди Ла-Рона" - друга за величиною, з 995-каратним "Excelsior" і 969-каратною "Зіркою Сьєрра-Леоне" третім і четвертим за величиною.

Нагадаємо, у вересні 2017 року Lucara Diamond Corp. продала другий за величиною в світі діамант Lesedi La Rona (Наш Світ у перекладі з ботсванского-ред.) вагою 1,109 карат за 53 млн доларів.