ua en ru

Ю.Кармазін зареєстрував проект постанови про перенесення дати виборів до місцевих рад.

Народний депутат від "Нашої України - Народної самооборони" Юрій Кармазін вніс до Верховної Ради проект постанови "Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році". Проект постанови від 15 лютого 2010 р. зареєстровано за № 6070.

На думку Ю.Кармазіна, низка обставин унеможливлює проведення чергових місцевих виборів у встановлений зазначеною постановою від 20 жовтня 2009 р. № 1648-VI строк (30 травня 2010 р.) на належному рівні відповідно до європейських демократичних стандартів.

Нардеп зазначає, що у зв'язку з рішенням Конституційного суду України №13рп-2009 від 4 червня 2009 р. у справі за конституційним поданням Київської міської ради щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 141 Конституції України потребує удосконалення законодавство України щодо строків повноважень органів місцевого самоврядування та їх виборів.

Крім того, відсутність до цього часу затвердженого законом державного бюджету України на 2010 рік не дасть можливості профінансувати проведення місцевих виборів в порядку, встановленому Законом України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Нагадаємо, сьогодні, 15 лютого, голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив юридичному управлінню та профільному комітету доопрацювати питання перенесення дати проведення місцевих виборів.

За його словами, якщо буде перенесено дату проведення виборів до місцевих рад, то парламент має спрямувати таку ініціативу до Конституційного суду України (КСУ), прийняти постанову про визнання такою, що втратила чинність постанови про проведення місцевих виборів 30 травня 2010 р.

В.Литвин зазначив, що після одержання висновку КСУ, але не пізніше 9 липня 2010 р., необхідно ухвалити законопроект про перенесення виборів, а 1 вересня 2010 р. необхідно прийняти відповідний законопроект як закон і спрямувати його на підпис Президентові України.

Нагадаємо, в червні 2009 р. КСУ виніс рішення про те, що голови сільських, селищних, міських рад, а також депутати сільських, міських, селищних, обласних районних рад, які були обрані на позачергових виборах, мають такий саме термін повноважень, як і ті, хто був обраний на чергових виборах. Раніше заступник глави Секретаріату президента - представник Президента у ЦВК і КСУ Марина Ставнійчук звернула увагу на колізію в законодавстві з даного питання. "З одного боку положення ст. 141 визначає термін повноважень місцевих рад і міських, селищних, сільських голів відповідно на 5 і 4 роки, з другого боку норми ст. 85 Конституції передбачають призначення чергових виборів до місцевих рад, органів місцевого самоврядування, очевидно, виходячи, що це загальнонаціональні вибори... Законодавство, не тільки Конституція, містить колізію, різні підходи до цього питання. У цій колізії КСУ повинен поставити крапку", - сказала вона.