ua en ru

Ю.Кармазін: Податковий кодекс буде визнано неконституційним, якщо його буде ухвалено в поточному році

Податковий кодекс буде визнано неконституційним, якщо його буде ухвалено в поточному році. Про це заявив журналістам у кулуарах Конституційного суду України (КСУ) представник суб'єкту на конституційне подання (щодо деяких положень закону про держбюджет-2010) нардеп від НУ-НС Юрій Кармазін, передає кореспондент РБК-Україна.
"КСУ сьогоднішнім рішенням показав владі, що Податковий кодекс і податки, як такі, будуть встановлені на старій податковій базі, тому що КСУ неодноразово посилався на ст. 27 Бюджетного кодексу, яка говорить про те, що не можна змінювати чи вводити нові податки, коли це зроблено після 15 серпня року, який передає наступному бюджетному року", - сказав Ю.Кармазін.
За його словами, в разі ухвалення Податкового кодексу він разом з іншими нардепами ініціюватиме подання до КСУ з метою визнати неконституційність кодексу.
Коментуючи сьогоднішнє рішення КСУ, Ю.Кармазін зазначив, що відсьогодні громадяни, соціальні права яких були обмежені скасованими нормами закону про держбюджет-2010, зможуть звертатися до судів з метою відновлення цих прав, посилаючись на рішення КСУ, оприлюднене сьогодні.
Нагадаємо, Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційними низку положень закону України про Державний бюджет на 2010 р. Суд, зокрема, визнав неконституційними положення статей 14, 24, 64 та п. 7-13 розділу VII "Прикінцеві положення" закону про держбюджет-2010 - ці положення втратили чинність з 30 листопада ц.р.
Нагадаємо, у травні 2010 р. опозиційний уряд прийняв рішення звернутися до КСУ щодо конституційності ст. 14 закону про держбюджет-2010 щодо надання Мінфіну права брати зобов'язання від імені України, пов'язані зі здійсненням держзапозичень і наданням держгарантій, у т.ч. щодо відмови від суверенного імунітету можливих судових справ, а також щодо відповідності Конституції п. 8-13 розділу 7 прикінцевих положень закону про держбюджет-2010 щодо припинення дії окремих законів.
Статтею 64 закону про держбюджет-2010 установлювалося коло осіб, які є членами сім'ї пільговика.
Відповідно до 7-го пункту Прикінцевих положень вищевказаного закону задля зменшення дефіциту бюджету уряду надавалося право за погодженням з парламентським комітетом з питань бюджету переглядати розміри виплат, що передбачають додаткові видатки з державного та місцевих бюджетів.
Нагадаємо, 27 квітня Верховна Рада України ухвалила закон про державний бюджет на 2010 р. За відповідне рішення проголосували 245 депутатів з 246 зареєстрованих у залі.