ua en ru

Ю.Бойко: Азербайджан пропонує постачати Україні до 8 млн т нафти

Азербайджан пропонує постачати Україні до 8 млн т нафти. Про це повідомив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко виданню "Урядовий кур'єр".

"Рентабельність роботи нафтопроводу Одеса-Броди буде досягнуто при прокачуванні не менш 10 млн т нафти на рік. Сьогодні ми маємо кілька варіантів його завантаження. Поряд з існуючим варіантом роботи системи в реверсному режимі для прокачування російської нафти є пропозиції від Білорусі щодо транзиту венесуельської нафти обсягом до 5 млн т на рік та пропозиції Азербайджану щодо постачання в Україну до 8 млн т нафти на рік в режимі аверсу. Якщо вони будуть підкріплені певними строковими контрактами, які гарантуватимуть зазначені обсяги прокачки протягом кількох років, це стане економічним підґрунтям для роботи нафтопроводу Одеса-Броди", - сказав Ю.Бойко.
Нагадаємо, Кабінет міністрів України схвалив проект меморандуму з урядом Азербайджанської Республіки про співробітництво в організації постачання зрідженого природного газу на територію України. Про це йдеться в розпорядженні Кабміну від 1 грудня 2010 р. № 2162-р.
Міністр палива та енергетики Юрій Бойко був уповноважений підписати зазначений меморандум.
Нагадаємо, 1 грудня 2010 р. перший заступник міністра палива і енергетики Сергій Чех заявляв, що Кабмін схвалив вищезгаданий меморандум. С.Чех також зазначив, що під час переговорів з азейбарджанськими колегами вони прогнозували, що Азейбарджан зможе щорічно поставляти в Україну близько 5 млрд куб. м скрапленого газу.
Нагадаємо, Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявляв, що Азербайджан готовий збільшити постачання нафти в Україні в перспективі.