ua en ru

Йованович заявила про великий інтерес компаній США до роботи в енергосекторі України

Йованович заявила про великий інтерес компаній США до роботи в енергосекторі України Фото: Марі Йованович (РБК-Україна)

Компанії зі США можуть прийти в Україну після створення антикорупційного суду

У компаній зі Сполучених Штатів Америки є великий інтерес до роботи в українському енергетичному секторі. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявила посол США в Україні Марі Йованович, коментуючи можливий вихід американських компаній на український ринок.

"Інтерес з боку американських компаній вести бізнес в Україні досить великий. І це особливо справедливо щодо енергетичного сектору, який ви зазначили. Так, ви згадали сфери найбільшої зацікавленості - це атомна енергетика, газовидобуток, звичайно, також нафта та альтернативні джерела енергії. Є досить великий інтерес. Я сподіваюся, що незабаром можна буде вийти з конкретними оголошеннями", - зазначила Йованович.

За її словами, в цьому контексті важливо створення антикорупційного суду для впевненості інвесторів у тому, що при виникненні бізнес-спору суд його справедливо вирішить.

"Якщо, скажімо, закон про приватизацію буде прийнято, то це відкриє величезні можливості не тільки для американських компаній, але, чесно кажучи, і для українських компаній і компаній з інших зарубіжних країн. Україна має дуже багато можливостей", - підкреслила посол.

Вона також зазначила, що за останні чотири роки США та Україна дуже тісно співпрацювали, оскільки інтереси збігаються у багатьох сферах.

"Ми відстоюємо суверенітет і територіальну цілісність України і дуже активно співпрацюємо з країною в сфері безпеки. Але не менш важливо, що ми працюємо разом, щоб Україна була міцною зсередини. Тільки сильна Україна зможе протистояти зовнішній агресії. Тільки сильна Україна зможе забезпечити добробут свого народу. А щоб побудувати таку сильну Україну, керівництво країни має рухатися вперед у реформах і в боротьбі з корупцією в тому числі в судовій реформі та створенні антикорупційного суду. Саме таким чином можна залучити інвестиції та створити нові робочі місця. Це і є шлях України в майбутнє", - сказала Йованович.

Нагадаємо, за інформацією РБК-Україна, в 2018 році країна може втратити контракт на постачання вугілля з США.

"Після того, як уряд "увійшов у клінч" у відносинах з МВФ і перегляду програми фінансування України не сталося, в Адміністрації президента США дали вказівку американським гравцям ринку не співпрацювати з нами у сфері постачання енергетичного вугілля", - розповів РБК-Україна на правах анонімності співрозмовник в енергетичному блоці Кабміну.