ua en ru

Яценюк пропонує Раді істотно розширити декларації про доходи чиновників I-III категорії

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує Верховній Раді України суттєво розширити перелік речей, необхідних для декларування для чиновників І-ІІІ категорії.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пропонує Верховній Раді України суттєво розширити перелік речей, необхідних для декларування для чиновників І-ІІІ категорії. Про це він заявив сьогодні під час засідання Кабінету міністрів України, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Яценюка, якщо народні депутати ухвалять так званий "антикорупційний кодекс" (законопроект "Про запобігання корупції" № 5113), то буде суттєво розширено перелік речей, необхідних для декларування чиновників І-ІІІ категорії.

"Що буде цей закон передбачати? Він буде передбачати введення обов'язкового електронного декларування всіх державних чиновників І-ІІІ категорії. Електронна декларація по доходах і витратах всіх чиновників. Так само будь-яка людина зможе отримати доступ до цієї електронної декларації. Крім того, розширюється взагалі перелік того, що декларується в тому числі, будуть декларуватися і дорогоцінності, і метали, і готівкова валюта, і готівка як така, те, що не попадає в поточну декларацію", - повідомив прем'єр.

Він також додав, що згідно проектом закону, спеціальна Національна комісія буде моніторити життя високопоставлених чиновників.

"Для високопоставлених чиновників вводиться процедура моніторингу життя. Спеціальна Національна комісія, яка отримає повноваження під час перевірки декларації високопосадовців отримувати інформацію з інших джерел, чи відповідає те, що написано в декларації, тому стилю життя, який веде той чи інший високий чиновник у високих кабінетах", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що в 2013 р. не було складено жодного протоколу про корупційні діяння по відношенню до чиновників І-ІІІ категорії.

"Взагалі не було корупції, і якщо не прийняти ці закони, то залишиться схема, де ганяються за мілкими чиновниками, а високопосадовці, судді, прокурори, правоохоронна система, знаходяться під імунітетом, під корупційним імунітетом", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, 30 вересня 2014 р. Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України законопроект № 5113 "Про запобігання корупції".