ua en ru

Яценюк подав у відставку

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк подав у відставку. Про це він заявив на засіданні Верховної Ради.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк (на фото) подав у відставку. Про це він заявив на засіданні Верховної Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я оголошую про відставку у зв'язку з розпадом коаліції та блокуванням урядових ініціатив", - заявив Яценюк.

Він зазначив, що зараз складний момент в історії України.

"Це складний виступ і складний момент... Не персональний, а складний для країни в цілому... Це не найкращий уряд в історії країни - сподіваюся, такий буде в майбутньому, якщо збережеться Україна. Але, принаймні, цей уряд робив те, що міг, то, як вміли, як вчили батьки, як це відчували. Задоволений особисто роботою? Звичайно, ні. Але чи зробили ми все, що в наших силах? Так, зробили. Те, що відбулося сьогодні в парламенті, буде мати дуже складні, якщо не драматичні наслідки для країни. Дай бог, що я помилявся", - зазначив Яценюк.

"В нашому уряді сьогодні немає відповіді на питання: чим платити зарплати, як заправити БТРи, як утримувати армію та збройні сили України і не деморалізувати дух тих десятків людей, які не сидять у цій залі, які сидять у траншеях та окопах", - заявив прем'єр.

Він зазначив, що розвалена коаліція має наслідок: закони, які б наповнювали дохідні статті бюджету, сьогодні провалені.

"Це зрозуміло? Хто хоче йти на вибори та ухвалювати непопулярні рішення?" - заявив прем'єр і додав, що уряд запланував виділити 9 млрд грн на армію та 7 млрд грн на відновлення зруйнованої інфраструктури східних областей України.

"Розмінювати вузько політичні інтерес на долю держави - це військовий та політичний злочин. Саме найстрашніше для мене особисто як для прем'єра, як для людини - це те, що сьогодні після того, коли фактично розпалася коаліція, коли провалили закон про ГТС.... Так от за що мені найбільше боляче - що зараз найбільші аплодисменти в Держдумі Росії. От хто сьогодні виграв", - заявив Яценюк.

Він зазначив, що сьогодні у нього, як у голови уряду є два варіанти: або організовувати нову коаліцію, або йти у відставку.

"У цій ситуації - які є варіанти впливу... Перший варіант: розпалася одна коаліція, прем'єр починає формування нової коаліції, тобто треба взяти комуністів і регіоналів. Я це не зроблю ніколи. Є інший варіант - піти у відставку. Я заявляю про відставку у зв'язку з розпадом коаліції та блокуванням урядових ініціатив", - зазначив Яценюк.

Нагадаємо, сьогодні вранці фракції "Удар" і "Свобода" заявили про свій вихід з коаліції. При цьому спікер Олександр Турчинов (представник фракції "Батьківщина") відмовився зробити оголошення про розпад коаліції.

У той же час Президент України Петро Порошенко вважає, що вихід депутатів з коаліції не повинен паралізувати роботу Ради.