ua en ru

Яценюк виключає розпуск Євромайдану

Лідер фракції "Батьківщини" Арсеній Яценюк виключає розпуск Євромайдану.

Лідер фракції "Батьківщини" Арсеній Яценюк виключає розпуск Евромайдана. Про це він заявив після ранкових переговорів глав парламентських фракцій, передає прес-служба партії.

"Наші політичні опоненти виставляють умову, за яким потрібно закрити Майдан, і тоді амністія стане діючою. Такі умови для людей є неприйнятними", - підкреслив Яценюк.

Крім того, він повідомив, що під закон про амністію не будуть підпадати кілька справ. Перша з них - умисне вбивство: "Є всі справи, коли наших активістів вбили невідомі особи, повинні бути розслідувані і злочинці повинні бути встановлені".

Під амністію також не будуть підпадати справи, які стосуються нападів на журналістів: "Жоден чиновник, жоден міліціонер не буде підпадати під амністію, якщо він скоїв напад на журналістів".

Яценюк також підкреслив, що ще одна стаття, яка не підпадає під амністію, - це тортури та викрадання людей: "Зараз багато людей зникли. Генеральна прокуратура і всі правоохоронні органи повинні негайно встановити місцезнаходження цих людей".

Зазначимо, що 25 січня форум євромайданів підтримав застосування легального зброї для захисту своїх активістів.

Нагадаємо, позачерговий форум євромайданів пройде у Києві 1 лютого.

Початок масових заворушень було покладено 30 листопада, після того, як загін "Беркута" знесла наметове містечко на Майдані Незалежності в Києві, побивши жінок і підлітків. Мітинги Євромайдану почалися незадовго до саміту "Східне партнерство" у Вільнюсі, де планувалося підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Не чекаючи дій політиків, 30 листопада увечері на Михайлівській площі зібралися кілька десятків тисяч осіб.