ua en ru

Яценюк повинен визнати помилки нової влади і свої власні, - "Український вибір"

Глава уряду має визнати помилки нової влади і свої власні, зокрема, скасування мовного закону Колесніченка-Ківалова. Про це заявив Юрій Загородній, член виконавчого комітету Громадського руху "Український вибір".

"Недостатньо просто говорити "ніхто не зазіхає на ваше право вільно використовувати російську мову". Необхідно уточнити, що мова йде не тільки про право спілкуватися російською мовою, а й про мову в школах і вузах, в інструкціях до ліків і виступах в суді. І традиційне для Яценюка посилання на Конституцію тут не надто доречне, бо в статті 10 права російської мови тільки декларовані, а не гарантовані, як, наприклад, гарантовані права недержавних мов у багатьох європейських країнах", - зазначив член виконкому.

Також Загородній зазначив, що заявлену главою уряду децентралізацію влади з розширенням прав регіонів не слід затягувати до місцевих виборів, запланованих на майбутню осінь.

"Всі заяви прем'єр-міністра - це тільки слова, якими суспільство сите по горло. Яценюк міг би сказати, що всі облради можуть або підтвердити легітимність призначених ним з Турчиновим губернаторів, або запропонувати нові кандидатури на ці посади, запевнивши, що всі пропозиції будуть виконані. Однак нічого подібного Яценюк не повідомив. А значить, він, мабуть, хоче просто заспокоїти довірливу частину суспільства" , - підкреслив Загородній.