ua en ru

Японія вперше за 40 років збільшила свою військову присутність в Східно-Китайському морі

Японські сили самооборони сьогодні почали першу за останні 40 років військову операцію на західному краю острівної ланцюга, що включає та безпосередньо Японські острови.

Японські сили самооборони сьогодні почали першу за останні 40 років військову операцію на західному краю острівної ланцюга, що включає та безпосередньо Японські острови, передає Reuters.

Мова йде про висадку японського десанту на радарної станції на тропічному острові Йонагуні біля берегів Тайваню.

Такий крок може призвести до невдоволення Пекіна. Нагадаємо, останнім часом загострився існуючий між Японією і КНР територіальний спір навколо деяких островів у Східно-Китайському морі.

Міністр оборони Японії Іцунорі Онодера повідомив, що військова присутність може бути поширена і на інші острови на південний захід від основних островів Японії.

"Це перше розміщення військ з моменту передачі Окінави Сполученими Штатами в 1972 р., оскільки заклики до нас проявляти більшу настороженість звучать все голосніше. Я хочу побудувати архітектуру надійної оборони островів, які є частиною території Японії", - заявив Онодера.

Військова радарна станція на о. Йонагуни є дозорним постом Японії всього в 150 км від спірних з КНР островів.

Якщо японські військові збудують базу на острові, це дозволити силам самооборони спостерігати за континентальним Китаєм, а також відстежувати пересування китайських кораблів і літаків, які можуть направлятися до спірних територій, званим в Японії Сенкаку, а в КНР - Дяо-Ю.