ua en ru

Японія продовжить фінансувати всі чорнобильські проекти в Україні, - посол Японії

Японія продовжуватиме фінансувати всі чорнобильські проекти в Україні. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle заявив посол Японії в Україні Тадаші Ідзава.
"Наша позиція залишається незмінною, ми маємо намір і надалі допомагати Україні здійснювати ці проекти. Співпраця продовжиться. Допоки Японія надавала допомогу в односторонньому порядку. Тепер сподіваюсь, що з Україною ми обмінюватимемося досвідом подолання наслідків техногенних катастроф", - сказав Т.Ідзава.
Дипломат додав, що, попри складні часи, які зараз переживає його країна, японські інвестори продовжуватимуть започатковані в Україні проекти. Серед іншого йдеться й про фінансування будівництва нового терміналу в аеропорту "Бориспіль". До нових проектів інвестори з Японії ставляться обережно. "Зараз вони приглядаються до них, аби бути впевненими в прозорості ведення бізнесу в Україні", - зауважив він.
Нагадаємо, Японія фінансує в Україні та Білорусі кілька проектів з подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Зокрема, японський уряд вже кілька років поспіль виділяє гроші на допомогу школам, дитсадкам, які перебувають на території п'яти найбільш постраждалих від Чорнобильської аварії українських областей. Крім цього, Японія фінансує створення в Україні системи інформування й раннього оповіщення населення про ядерну небезпеку, підтримує територіальні громади поблизу чорнобильської зони.
На даний момент Японія внесла в Чорнобильський фонд "Укриття" 45,7 млн євро. За актуалізованими оцінками ЄБРР, додаткова потреба на завершення будівництва нового "саркофагу" на ЧАЕС складає 740 млн євро.