ua en ru

Японія закликає Китай до якнайшвидших переговорів щодо спірних островів

Прем'єр-міністр Японії Йосіхіко Нода звернувся до влади Китаю з пропозицією як можна швидше сісти за стіл переговорів з приводу спірних островів архіпелагу Сенкаку. Про це повідомляє "Росія-24".

За словами глави японського уряду, Токіо і Пекіну необхідно перешкодити розповсюдженню тієї економічної шкоди, що несуть у собі суперечки двох країн. "Мова йде про другу і третю найбільші економіки світу, причому наша взаємозалежність тільки посилюється", - зазначив Нода.

За словами 55-літнього прем'єра, в тому випадку, якщо відносини двох країн продовжать охолоджуватися, особливо економічні, результатом цього стане обопільний збиток. "Зараз не стоїть питання про те, хто з нас постраждає. У програші виявляться обидві держави", - упевнений японський прем'єр.

Варто відзначити, що серед японських політиків все частіше в останні дні звучать заклики постаратися пом'якшити загострення пристрастей з Народною Республікою Китай. Також влада Країни висхідного сонця, за деякими даними, вже з меншим позитивом сприймають своє одностороннє рішення націоналізувати спірні острови у вересні цього року.

"Нам необхідно провести переговори і обговорити різні шляхи, як не допустити негативного впливу на наші відносини. Поки що спостерігався ефект на окремі галузі. Однак загальна реакція буде залежати від подальшого ходу переговорів і тих спільних зусиль, які ми докладемо", - резюмує Нода.

Між тим, в Китаї, схоже, займають більш категоричну позицію. Ще у вересні, дізнавшись про рішення японської влади націоналізувати острова, Пекін сприйняв цей крок вкрай негативно. Враховуючи непрості дипломатичні відносини між Японією і Китаєм, фактичне захоплення островів було сприйняте не інакше як провокація і агресія проти КНР.

Напередодні стало відомо про те, що керуючий Народним банком Китаю Чжоу Сяочуань і глава фінансового відомства Китаю Се Сюйжень відмовилися від поїздки в Токіо, де сьогодні відкривається щорічна конференція глав центральних банків і мінфінів зі всього світу, а також сесія керівництва Міжнародного валютного фонду і Світового банку. Народну Республіку на цьому заході будуть представляти заступники керівника Народного банку і міністра фінансів.

Якщо Китай мовчить про той економічний ефект, який спостерігається в країні від нинішнього конфлікту, то японські промисловці фіксують втрати. Так, компанії Toyota Motor Corp. і Honda Motor Co. повідомили про різке зниження обсягів продажів у Китаї у вересні. Toyota вдалося минулого місяця продати лише 44,1 тис. автомобілів у Китаї, що практично наполовину менше аналогічного показника за минулий рік. Обсяг продажів автомобілів компанії Honda в Китаї скоротився на 40,5% - до 33 931 шт. Більш того, в місячному обчисленні обсяг продажів скоротився на аналогічні 40,5%, так як в серпні поточного року компанії вдалося продати 57 003 автомобілів.

Відносини між Японією і Китаєм загострилися після того, як 10 вересня уряд Японії ухвалив рішення про придбання трьох з п'яти островів архіпелагу Сенкаку у приватних власників. Дані острови знаходяться на спірній з Китаєм території. Ситуація загострилася, коли в районі островів знайшли родовища природного газу і нафти і величезні запаси риболовного промислу.

Починаючи з 11 вересня практично у всіх великих містах Китаю проходять антияпонські акції, попит на товари з Японії різко впав. У містах Шеньчжень, Сіань і Чанша демонстранти перевертали, підпалювали і закидали камінням автомобілі японського виробництва, громили магазини японських товарів і ресторани. Всього в акції взяли участь близько ста китайських міст.