ua en ru

Японія вважає, що витоку радіоактивної води в океан з "Фукусіми-1" тривають вже два роки

Японська влада вважає, що витік радіоактивної води в Тихий океан з атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1" тривають з моменту аварії в березні 2011р., тобто вже два роки. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції головний секретар кабінету міністрів Японії Есихидо Суга.

Японська влада вважає, що витік радіоактивної води в Тихий океан з атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1" тривають з моменту аварії в березні 2011р., тобто вже два роки. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції головний секретар кабінету міністрів Японії Есихидо Суга, передає Kyodo.

За його словами, уряд Японії виділить кошти, щоб фінансово підтримати оператора аварійної АЕС компанії TEPCO у боротьбі з наслідками аварії. Для запобігання подальших витоків радіоактивної води уряд Японії пропонує "заморозити" ґрунтові води під реакторами, пояснив японський політик.

"В світі ще немає жодного випадку подібної споруди стіни з замороженої ґрунту, яка повинна дозволити запобігти подальші витоку радіоактивної води в океан, такого масштабу, і тому влада має втрутитися і підтримати TEPCO в реалізації цього проекту", - сказав Суга.

Міністерство економіки, торгівлі і промисловості Японії розглядає можливість включення витрат, пов'язаних з фіндопомогою TEPCO, в бюджет на 2014 фінансовий рік. У разі схвалення це буде перший випадок прямого виділення TEPCO коштів на боротьбу з наслідками аварії з боку японського уряду.
22 липня 2013 р. японська TEPCO вперше визнала факт витоку зараженої води в океан. У той же час представники ТЕРСО підкреслили, що забруднення грунтових вод радіоактивними елементами лише обмежено впливає на рівень забруднення вод океану.

"Поширення грунтових вод обмежена межами технічного порту АЕС "Фукусіма-1", - прокоментували ситуацію представники компанії.
Як повідомила японська преса, TEPCO визнала факт витоку зараженої води в океан, підкресливши при цьому, що та не являє собою серйозної загрози.

"Враховуючи останні результати заборів води, можна стверджувати, що рівень радіоактивного забруднення морської води не перевищує норми", - сказали представники компанії.

Вперше дані про перевищення норм вмісту стронцію і тритію в грунтовій воді біля другого блоку станції були оприлюднені 19 червня 2013 р. TEPCO повідомила, що експерти зафіксували різке підвищення рівня вмісту радіоактивного ізотопу водню - тритію у грунтових водах поблизу станції, що підтвердило побоювання про можливе зараження прибережних вод, куди просочуються грунтові води.

Природоохоронні організації неодноразово попереджали про небезпеку забруднення прибережних вод радіоактивними речовинами внаслідок аварії на "Фукусімі", хоча офіційно факт можливості серйозних витоків зараженої води безпосередньо в океан представниками TEPCO заперечувався.

У березні 2011 р. в Японії стався землетрус магнітудою 9,0, після чого на узбережжі країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. чоловік. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1", де сталося кілька вибухів і витік радіації. Сьогоднішній стан атомної електростанції фахівці розцінюють як стабільний, проте для повного демонтажу пошкодженого реактора будуть потрібні десятки років і мільярди доларів. Експерти говорять про те, що на повну ліквідацію наслідків аварії піде близько 40 років.