ua en ru

Японія планує перейняти досвід України у сфері адаптації сільського господарства на радіоактивно забруднених територіях

Японія планує перейняти досвід України у сфері адаптації сільського господарства на радіоактивно забруднених територіях. Про це було сказано в ході робочого міністра екології та природних ресурсів України Олега Проскурякова до Японії, передає прес-служба Мінприроди.

Делегація України 3 червня відвідала АЕС "Фукусіма-1" і провела переговори з керівництвом компанії-оператора станції ТЕПКО з питань взаємодії у подоланні наслідків ядерних інцидентів і безпеки в галузі ядерної енергетики.

Зокрема, обговорювалася співпраця в галузі реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях, функціонування зони евакуації і стратегія захисту населення; дезактивації; моніторингу, управління ризиками; співробітництва в науковому секторі.

Глава Мінприроди підкреслив необхідність активного переведення в практичну площину вже визначених пріоритетів взаємодії між Україною та Японією, розробки спільних програм і проектів.

Проскуряков зазначив, що ключовими у спільній роботі є напрями вдосконалення систем підтримки прийняття рішень в надзвичайних ситуаціях радіологічного характеру на базі досвіду Чорнобиля і Фукусіми; адаптація до умов Фукусіми контрзаходів у сільському господарстві, розроблених для радіоактивно забруднених чорнобильських територій, здійснення соціально-психологічного моніторингу та реабілітації населення, зазнало впливу ядерних аварій. Японська сторона також наголосила на важливості вдосконалення радіологічної освіти і забезпечення цільових груп і населення радіологічної інформацією.

Керівництво компанії-оператора станції ТЕПКО під час зустрічі повідомив про інтенсивна взаємодія в рамках вивчення та використання українського досвіду щодо подолання наслідків Чорнобильської аварії - співпраця по лінії "Фукусіма-Чорнобиль". З урахуванням нинішньої складної ситуації в Японії, це новий напрямок співробітництва між двома країнами стає найбільш важливим і пріоритетним у двосторонніх відносинах на найближчі роки.

Читайте також: У Японії десятки тисяч людей протестували проти перезапуску АЕС