ua en ru

Японія має намір націоналізувати близько 280 островів

Уряд Японії оголосив про намір націоналізувати близько 280 островів.

Уряд Японії оголосив про намір націоналізувати близько 280 островів. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Влада країни сподівається визначити таким способом межі своїх територіальних вод. Однак претензії на деякі питання, що цікавлять японців острова можуть заявити також КНДР і КНР, що породить нові тертя між сусідами.

Процес націоналізації островів, які Японія вважає розташованими в своїх територіальних водах або у виключній економічній зоні, передбачається завершити до червня, повідомила організація з океанської політики при канцелярії прем'єр-міністра Японії.

У найближчі півроку планується провести перевірку, щоб встановити, чи є біля островів, які Токіо має намір оголосити своєю власністю, власники. Як заявляють японські влади, програма стартувала ще п'ять років тому і дозволила до теперішнього моменту націоналізувати 99 островів.

Кількість островів, які будуть оголошені власністю Японії на новому етапі, стане відомо через півроку. Зараз, опорними пунктами для визначення меж територіальних вод служать приблизно 500 ділянок суші. Частина з них належить території Японії і відноситься до різним органам місцевого самоврядування, частина є володіннями японських громадян. Більше половини островів (за попередніми підрахунками, близько 280) не мають ясних власників, приблизно 160 з них безіменні.

Заява уряду Японії було зроблено на тлі загострення нещодавно спору з Китаєм з приводу безлюдного архіпелагу Сенкаку (китайська назва Дяоюйдао) в Східно-Китайському морі. Намір Токіо може породити нові тертя між сусідами, так як на деякі з островів, про які йде мова, можуть заявити свої претензії також Китай і Південна Корея.