ua en ru

Японії дозволили почати видобуток рідкоземельних елементів в Тихому океані

Міжнародний орган з морського дна дозволив Японії почати видобуток рідкоземельних елементів в Тихому океані.

Міжнародний орган з морського дна дозволив Японії почати видобуток рідкоземельних елементів в Тихому океані, передає телеканал NHK.

Дозвіл санкціонує геологорозвідку і видобуток мінеральних ресурсів з дна світового океан за межами територіальних вод і області переважних економічних інтересів.

Японія отримала можливість проводити дослідження і розробку на акваторії в 3 тис. кв. км поблизу острова Мінаміторішіма строком на 15 років. Сам острів розташований в 3 тис. кілометрів від південно-схід від Токіо.

Передбачається, що родовища рідкоземельних елементів, які активно застосовуються в промисловості, в тому числі високотехнологічної, розташовуються на глибинах від 1 до 2 км.

У березні повідомлялося, що японські геологи виявили рідкоземельні елементи на дні Тихого океану в районі островів Мінаміторісіма у виключній економічній зоні (ВЕЗ) Японії. За оцінками вчених запаси, в тому числі і біля острова Мінаміторісіма, більш ніж у 100 разів перевершують обсяг всіх розвіданих рідкоземельних елементів на Землі. А враховуючи те, що поклади розташовуються на глибині 1-10 м. обробка піднятого з глибини мулу буде достатньо простий.

В даний час найбільшим виробником рідкоземельних елементів є Китай.

Китай видобуває близько 94% рідкоземельних елементів. А розвинена електронна та автомобільна промисловість Японії споживає приблизно половину всього видобутку в світі. Ця залежність дає Пекіну можливість диктувати свої умови Токіо. А враховуючи триває суперечка між двома країнами за володіння островами Сенкаку, стратегічний аспект підводного родовища в Японії стає ще більш значущим.

Зазначимо, що ідея розпочати розробці морського дна з'явилася не тільки у японців. Британський підрозділ американського гіганта Lockheed Martin заявило в лютому, що має намір за допомогою роботів піднімати під води осколки породи з високим вмістом поліметалів. Працювати вони збираються в центральній частині Тихого океану.