ua en ru

Янукович ветував законопроект про передачу земділянок у власність фізосіб за відсутності детального плану території

Президент України Віктор Янукович повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом закон "Про внесення змін до розділу V "Прикінцеві положення" закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок".

Пропозиції Президента України під час повторного розгляду зазначеного закону на пленарному засіданні Верховної Ради України доповідатиме міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник.

Янукович пропонує, щоб на територіях, де відповідно до зазначеного закону не затверджені плани зонування або детальні плани територій, крім міста Києва, рішення щодо визначення та надання містобудівних умов і обмежень приймали уповноважені органи містобудування та архітектури з урахуванням попередніх планувальних рішень у межах встановленого законодавством строку.

Глава держави також зазначає, що у разі запровадження зазначених змін зі встановленими для міста Києва обмеженнями особи, які мають намір здійснити будівництво в межах міста Києва, у тому числі власники і користувачі земельних ділянок, які набули в установленому законом порядку земельну ділянку, не зможуть реалізувати право, зокрема, на отримання містобудівних умов і обмежень для здійснення будівництва в межах міста Києва.

Читайте також: ВР до 1 січня 2015 р. дозволила передачу земділянок у власність фізосіб за відсутності детального плану території

Крім того, Президент зауважує, що реалізація положень закону також негативно вплине на економічний розвиток міста Києва, зокрема з питань житлового будівництва, розбудови інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, а також на здійснення столичних функцій, у тому числі створення належних умов для діяльності у місті органів державної влади, дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій в Україні, виконання міжнародних договорів.

Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні в цілому законопроект № 2363-1, ініційований групою народних депутатів, яким пропонується до 1 січня 2015 р. дозволити передачу земельних ділянок у власність юридичних чи фізичних осіб у разі відсутності детального плану території.