ua en ru

Янукович ветував закон про оподаткування квартир, балконів та лоджій

Президент України Віктор Янукович ухвалив рішення ветувати закон № П3692-VІ "Про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу Української РСР щодо визначення житлової та загальної площ об'єкта житлової нерухомості". Про це повідомляє прес-служба голови держави.

Як повідомила прес-служба, Янукович вважає неприпустимим сьогодні будь-яке збільшення квартплат та впевнений, що оподаткування квартир, балконів, лоджій має відповідати принципу соціальної справедливості. Водночас закон, що надійшов на підпис, закріплює підходи, за яких багатші верстви населення опиняються у привілейованому стані. Незважаючи на те, що загальна площа нерухомості, яка знаходиться у володінні таких громадян, може бути у рази більшою, ніж та, якою володіють незаможні громадяни, площа, з якої сплачується податок, може майже не відрізнятися.

Президент України вимагає від Кабміну внести пропозиції щодо запровадження справедливого підходу при обрахуванні квартплат, виходячи з площ квартир, балконів та лоджій. Глава держави також пропонує Верховній Раді відхилити цей закон.

Нагадаємо, що 17 листопада на засіданні Верховної Ради України 272 голосами була прийнята поправка Президента щодо законопроекту № 8203 (від 4 березня 2011 р.), яка пропонує встановити наступні коефіцієнти для підрахунку площі лоджій, балконів, веранд і терас: для балконів і терас - 0,3; для лоджій - 0,5; засклених балконів - 0,8; веранд, засклених лоджій і холодних комор - 1, 0.