ua en ru

Янукович: У справі Тимошенко не можна не враховувати судові справи Лазаренка і Олійника

Президент України Віктор Янукович заявив, що у справі екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко неможливо не враховувати суди, які відбулися вже в інших країнах світу: у Сполучених Штатах Америки - це справа Лазаренко, і в Росії - це справа генерала Олійника. Таку заяву Президент зробив в інтерв'ю Euronews, відповідаючи на питання відносно справи Тимошенко.

"Питання Тимошенко - це питання дуже суперечливе, тому що тут присутні дуже багато різних порушень закону. З однієї сторони, питання, про яке ми кажемо зараз з вами, це питання, воно лежить в площині політично-юридичній. А другі питання лежать в площині чисто кримінальних. Це порушення кримінального законодавства, в якому не платяться податки, втрачає бюджет, завозиться в Україну газ, який не розмитнюється, але він реалізується українським споживачам і державі наносяться значні збитки", - сказая Янукович і додав: "У справі Тимошенко ні в якому разі не можна робити дуже швидких висновків. Висновки можна буде зробити тільки після того, як вона буде розглянута остаточно в судах. В цій справі неможливо не враховувати суди, які відбулися вже в інших країнах світу. І у Сполучених Штатах Америки - це справа Лазаренко, і в Росії - це справа генерала Олійника".

Також Президент зазначив, що ніколи не використовував своє положення заради того, щоб тиснути на правоохоронні органи чи на український суд. "Я бажаю Тимошенко, щоб вона довела свою невинність. Якщо вона зробила помилку, але від цього постраждала вся країна, вона повинна сказати правду. Якщо вона не сплатила податки, вона повинна це визнати і заплатити податки. Все це буде виглядати природно. Безумовно, ми хочемо, щоб Україна дорослішала, щоб вона інтегрувалася, щоб вона приймала нові сучасні правила європейські", - додав Янукович.

Коментуючи питання відносно того, що юридична система в Україні не повністю незалежна, Янукович зазначив: "Реформи, які стосуються системи судочинства, кримінальної юстиції, кримінально-процесуального кодексу, - вони, фактично, не торкалися. І більше, ніж півтора роки тому, ми підняли ці питання і почали системно підходити до цих реформ. І ми це робимо в рамках європейської інтеграції. Але ми це робимо для себе. Ми добре розуміємо, що стандарти треба міняти".

Крім того, Президент додав, що "Україна повинна змінюватися на краще. Але вимагати того, щоб ми це зробили швидко, штучно - це неможливо. Це - процес. Цей процес, який зараз йде, він все одно веде до прогресу. І він несе позитив".