ua en ru

Янукович: Україна завершує ліквідацію своїх запасів високозбагаченого урану

Україна наближається до фінальної стадії ліквідації своїх запасів високозбагаченого урану. Про це повідомив Президент України Віктор Янукович, передає прес-служба глави держави. "Проект наближається до стадії завершення", - відзначив він.

Президент додав, що візьме участь у саміті з питань ядерної безпеки 26-27 березня 2012 р. в Сеулі, який, на його думку, повинен працювати на постійній основі. "Саміт повинен проводитися кожним континентом. Ми не можемо залишатися спокійними, поки існує загроза ядерній безпеці. Ця тема завжди має бути під спостереженням громадськості і всіх країн світу", - підкреслив глава держави.

На питання, чи можна досвід України по відмові від ядерної зброї в 1996 р. розглядати як модель у вирішенні проблеми ядерних амбіцій Північної Кореї, Янукович відповів, що ситуація, з якою тепер стикається КНДР, повністю відрізняється від ситуації у минулому з Україною.

У відношенні ж програми Північної Кореї з розробки ядерної зброї, Президент підкреслив, що дуже важливо почати діалог з Пхеньяном з цього питання. Глава держави висловив надію на те, що питання ядерної програми КНДР обговорюватиметься на саміті в Сеулі, відзначивши, що "всі питання, які стосуються ядерної безпеки, повинні обговорюватися".

Саміт з питань ядерної безпеки в Сеулі планують відвідати представники 58 країн і міжнародних організацій, зокрема близько 48 глав держав, зокрема Президент США Барак Обама, голова КНР Ху Цзіньтао і генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Основними питаннями порядку денного саміту стане забезпечення основи для переходу від зобов'язань, прийнятих на попередній зустрічі у Вашингтоні, до конкретних дій, спрямованих на те, щоб гарантувати безпеку ядерних матеріалів і запобігти доступу до них з боку терористів.

Раніше повідомлялося, що під час саміту в Сеулі пройде зустріч Януковича і Обами.