ua en ru

Янукович розцінив голосування нардепів за відведення військ як зраду соратників, - ЗМІ

Фактично головною причиною втечі екс-Президента України Віктора Януковича стало рішення, прийняте Верховною Радою 20 лютого про повернення всіх силових підрозділів додому. Про це йдеться в статті The New York Times з посиланням на слова екс-голови Харківської ОДА Михайла Добкіна.

За словами Добкіна, Янукович був шокований, коли побачив з вікна Адміністрації Президента, як міліція поклала свої щити на землю і почала сідати в автобуси. "Раптовий від'їзд силовиків у п'ятницю застав Януковича і його оточення зненацька", - підкреслив Добкін. Після чого Янукович заявив про намір виїхати "або вночі, або 22 лютого", замаскувавши втечу під президентський тур на схід країни.

Нагадаємо, 20 лютого народні депутати прийняли постанову №4158 "Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України". За відповідне рішення проголосували 236 народних депутатів.

За дану постанову проголосували всі опозиційні фракції, депутати, які вийшли з фракції Партії регіонів, а також частина депутатів, які ще залишилися в ПР. У кулуарах колишні регіонали розповідали, що їх умовляв проголосувати за цей документ Андрій Клюєв, який займав тоді пост глави Адміністрації Президента. Саме така позиція Клюєва стало багато в чому причиною його конфлікту з Януковичем, який розцінив таку поведінку як зраду.

Ця постанова передбачала заборону використання зброї та відведення військових формувань з Києва та інших міст, повернення усіх військових в казарми, а також припинення антитерористичної операції, оголошеної раніше керівництвом СБУ.