ua en ru

Янукович привітав свого французького колегу з Днем взяття Бастилії

Президент України Віктор Янукович привітав Президента Франції Франсуа Олланда з національним святом Французької Республіки - Днем взяття Бастилії. Текст привітання оприлюднений на сайті глави держави.

Зокрема, Янукович побажав Олланду здоров'я та успіхів у державній діяльності, а французькому народові - миру, злагоди і процвітання.

"Україна налаштована на поглиблення плідних відносин із Францією та активний розвиток взаємовигідного співробітництва між нашими країнами як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних організацій. Сподіваюся на подальшу підтримку Французькою Республікою євроінтеграційних прагнень України та ефективну взаємодію наших сторін з усіх питань порядку денного Україна - ЄС", - також зазначив Янукович у привітанні.

День взяття Бастилії (La Fête Nationale) - встановлено 6 липня 1880 р. У тексті постанови відсутня прив'язка до конкретної історичної дати, але в обгрунтуванні та в ході дебатів свято пов'язувалося зы "Святом Федерації", що пройшло у 1790 р., - першою річницею взяття фортеці-в'язниці Бастилії 14 липня 1789 р. в ході Великої французької революції, а також з самим штурмом як символом повалення абсолютизму.

Офіційна програма святкування передбачає серію балів. У сам день Бастилії проходить урочистий військовий парад на Єлисейських полях. Фіналом свята стає великий феєрверк біля Ейфелевої вежі на Марсовому полі.