ua en ru

Янукович доручив залучити експертів Венеціанської комісії до роботи Конституційної асамблеї

Президент України Віктор Янукович поставив завдання залучити експертів Венеціанської комісії, а також експертів інших міжнародних установ та організацій до роботи Конституційної асамблеї на всіх етапах її діяльності. Про це заявила радник Президента України - керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук, повідомляє прес-служба глави держави.

"Конституційна асамблея розглядається главою держави як публічний майданчик для широкої, фахової, об'єктивної дискусії щодо майбутнього конституційного оновлення, а зміни до Основного закону держави мають відбуватися у визначеному Конституцією України порядку", - наголосила радник Президента.

Крім того, вона повідомила, що з огляду на це, депутатським фракціям у Верховній Раді України та політичним партіям, які не подали пропозиції щодо кандидатур до персонального складу Конституційної асамблеї, надано можливість вносити такі пропозиції протягом діяльності Конституційної асамблеї.

Марина Ставнійчук також відзначила, що започаткування роботи Конституційної асамблеї відбувається у світлі закликів до виконання резолюцій Парламентської асамблеї Ради Європи та Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) щодо ініціювання всеосяжної конституційної реформи, не відкладаючи це питання до наступних парламентських виборів. "При підготовці положення про Конституційну асамблею були повною мірою використані рекомендації Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія), викладені у висновку щодо концепції створення та функціонування Конституційної асамблеї в Україні, прийнятому на 86 пленарній сесії Венеціанської комісії у березні 2011 року", - сказала керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ.

За словами Марини Ставнійчук, главою держави поставлено завдання залучення експертів Венеціанської комісії, а також експертів інших міжнародних установ та організацій до роботи Конституційної асамблеї на всіх етапах її діяльності.

Нагадаємо, раніше сьогодні Віктор Янукович підписав указ "Про Конституційної асамблеї".